Вплив факторів росту на мезенхімальні стромальні клітини виділенні у стормально-васкулярній фракції: метааналіз літератури - Масленніков, Сергій Олегович; Головаха, Максим Леонідович; Maslennikov, S. O.; Golovakha, M. L. (My University, 2023)
Мета дослідження полягає в дослідженні впливу факторів росту на клітинну регенерацію, зокрема мезенхімальних стромальних клітин, що виділені у стромально-васкулярній фракції. Матеріали та методи. Методи та матеріали даного дослідження охоплюють збір і аналіз літературних даних з використання стовбурових клітин жирового походження (ADSCs) у стромальній васкулярній фракції (СВФ) в клітинній терапії. Основні етапи дослідження включали в себе: збір літературних даних, відбір критеріїв включення, аналіз даних, висновки та обговорення імплікації для майбутнього використання ADSCs у клітинній терапії. Методи даного дослідження базувалися на аналізі наукової літератури та бібліометричних даних, щоб дійти до висновків стосовно використання ADSCs у СВФ у клітинній терапії в сучасній медицині. Результати. Використання регенеративних технологій широко поширене в сучасній медицині. Стовбурові клітини жирового походження (ADSCs) у стромальній васкулярній фракції (СВФ) здаються найбільш привабливими для використання в клітинній терапії. Мета цього огляду полягала в тому, щоб проаналізувати та узагальнити доступну літературу, яка стосується фаторів росту, що пливають на мезенхімальні стромальні клітини (МСК) виділенні з СВФ. Результати показали, що всі фактори росту, які можна виділети у плазмі крові чи міжклітинній речовині впливають на МСК, найбільший ефект впливу мають як наступні родини фокторів так й їх окремі представники: BMP-7, BMP-2, TGF-β1, bFGF, IGF, VEGF, PDGF. The aim of the study is to investigate the effect of growth factors on cellular regeneration, in particular, mesenchymal stromal cells isolated in the stromal-vascular fraction. Materials and methods. The methods and materials of this study include the collection and analysis of literature data on the use of adipose-derived stem cells (ADSCs) in the stromal vascular fraction (SVF) in cell therapy. The main stages of the study included: collection of literature data, selection of inclusion criteria, data analysis, conclusions and discussion of implications for the future use of ADSCs in cell therapy. The methods of this study were based on the analysis of scientific literature and bibliometric data to draw conclusions about the use of ADSCs in SPF in cell therapy in modern medicine. Results. The use of regenerative technologies is widespread in modern medicine. Adipose-derived stem cells (ADSCs) in the stromal vascular fraction (SVF) seem to be the most attractive for use in cell therapy. The aim of this review was to analyse and summarise the available literature concerning growth factors acting on mesenchymal stromal cells (MSCs) isolated from SVF. The results showed that all growth factors that can be isolated in blood plasma or intercellular fluid affect MSCs, with the greatest effect being produced by the following families of factors and their individual representatives: BMP-7, BMP-2, TGF-β1, bFGF, IGF, VEGF, PDGF.
Growth factors influence on mesenchymal stromal cells derived from the stormal-vascular fraction: a meta-analysis of the literature
Масленніков С. О. - ORCID ID: 0000-0002-7505-8587; Головаха М. Л. - ORCID ID: 0000-0003-2835-9333.
Keywords: СВФ; МСК; фактор росту; остеогенез; хондрогенез; SVF; MSC; growth factor; osteogenesis; chondrogenesis