Прогностическое значение маркера p16ink4a в диагностике дисплазии шейки матки - Дядык, Е. А.; Поколодная, Ю. И.; Дядик, О. О.; Поколодна, Ю. І.; Dyadyk, E. A.; Pokolodnaya, Yu. I. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Проведено прижизненное морфологическое исследование биоптатов шейки матки 110 пациенток с подозрением на цервикальную интраэпителиальную неоплазию (дисплазию), используя иммуногистохимический метод с маркером р16ink4a.Данный метод подтвердил диагноз дисплазии, выставленный при гистологическом исследовании, только у 56% пациенток. Таким образом, для более точной оценки наличия и степени дисплазии эпителия шейки матки целесообразно включать в диагностический алгоритм определение ингибитора циклиновых киназ р16ink4a. Здійснено прижиттєве морфологічне дослідження біоптатів шийки матки 110 пацієнток з підозрою на цервікальну інтраепітеліальну неоплазію (дисплазію), використовуючи імуногістохімічний метод з маркером р16ink4a. Цей метод підтвердив діагноз дисплазії, виставлений при гістологічному дослідженні, тільки у 56% пацієнток. Отже, для точнішої оцінки наявностіі ступеня дисплазії епітелію шийки матки доцільно включати в діагностичний алгоритм визначення інгібітора циклінових кіназ р16ink4a. The morphological study of 110 cervical biopsies from patients with suspected cervical intraepithelial neoplasia (dysplasia) was performed with the help of immunohistochemical method using marker р16ink4a. This method confirmed the diagnosis of dysplasia,made after histological study, only in 56% of patients. Thus, for better assessment of the presence and degree of dysplasia of cervical epithelium it is advisable to include an identification of cyclin kinase inhibitor р16ink4a in the diagnostic algorithm.
Прогностичне значення маркера р16ink4a в діагностиці дисплазії шийки матки
The prognostic value of p16ink4a marker in the diagnosis of cervical dysplasia
Keywords: шейка матки; дисплазия; иммуногистохимическое исследование; шийка матки; дисплазія; імуногістохімічне дослідження; cervix; dysplasia; immunohistochemical study