Спектрофотометричне дослідження дубильних речовин у траві Achillea millefolium L. - Смойловська, Галина Павлівна; Малюгіна, Олена Олександрівна; Єренко, Олена Костянтинівна; Хортецька, Тая Володимирівна; Smoilovska, H. P.; Maliuhina, O. O.; Yerenko, O. K.; Khortetska, T. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи – розроблення методики спектрофотометричного визначення кількісного складу дубильних речовин у перерахунку на галову кислоту в деревію звичайного (Achillea millefolium L.) траві. Матеріали і методи. Для дослідження використовували повітряно-суху сировину – деревію звичайного траву. Кількісний вміст поліфенолів у перерахунку на пірогалол у рослинний сировині визначали за допомогою модифікованого методу УФ-спектрофотометрії. Під час розроблення методики спектрофотометричного визначення дубильних речовин у деревію звичайного траві в перерахунку на галову кислоту враховували вплив концентрації екстрагента та ступеня подрібнення рослинної сировини. Результати. Кількісний вміст поліфенолів у водному витягу з деревію звичайного трави в перерахунку на пірогалол становив 2,9781 ± 0,0177 %. Розмір частинок сировини суттєво впливає на вихід діючих речовин. Оптимальними технологічними параметрами для розробленої методики є екстрагування рослинної сировини, подрібненої до 0,5–1,0 мм, 70 % етанолом у співвідношенні 1:10 (4,08 ± 0,01 %). The aim of the work was to develop a spectrophotometric method for determining the quantitative composition of tannin compounds in terms of gallic acid in the herb of Achillea millefolium L. Materials and methods. The study utilized dried air-dried raw material of yarrow for analysis. The quantitative content of polyphenols in the plant material was determined using a modified UV spectrophotometric method, with calculations based on pyrogallol equivalents. The development of the spectrophotometric technique for determining tannins from the herb of Achillea millefolium L., expressed as gallic acid equivalents, considered the effects of extractant concentration and the degree of plant material grinding. Results. The water extract from the herb of Achillea millefolium L. exhibited a quantitative content of polyphenols, calculated as pyrogallol equivalents, at 2.9781 ± 0.0177 %. It was observed that the particle size of the raw material significantly influenced the yield of active substances. The optimal technological parameters for the developed method involved extracting plant material that was crushed to a size of 0.5–1.0 mm, using 70 % ethanol in a ratio of 1:10, resulting in a yield of 4.08 ± 0.01 %.
Spectrophotometric study of tannins in the herb Achillea millefolium L.
Смойловська Г. П. - ORCID ID: 0000-0002-6272-2012; Малюгіна О. О. - ORCID ID: 0000-0002-4909-4250; Єренко О. К. - ORCID ID: 0000-0003-1502-6281; Хортецька Т. В. - ORCID ID: 0000-0001-7344-5295.
Keywords: Achillea millefolium L.; дубильні речовини; спектрофотометричні дослідження; пірогалол; галова кислота; tannins; spectrophotometric study; pyrogallol; galic acid