Оптимальні умови сушіння рослинної сировини Inula britanika та Inula helenium L. - Єренко, Олена Костянтинівна (My University, 2019)
Сушіння сировини - це одна з найважливіших операцій, яка забезпечує якість сировини. Завдання правильного сушіння полягає в тому, щоб якомога швидше припинити руйнівну дію ферментів або зменшити її до мінімуму. Сушіння рослин - це своєрідний метод їх консервування шляхом оптимального зневоднення. У відповідності до вимог ДФ ХІ, кореневища з коренями Inula helenium L. стандартизується за показником вмісту ефірної олії. Численними дослідженнями встановлено, що накопичення цього важливого продукту біосинтезу рослин, а також і його компонентний склад визначаються багатьма чинниками: видом, типом ґрунту, кліматичними та екологічними умовами, фазою вегетації, освітленням, зволоженням, терміном, режимом сушіння сировини і ін. Встановлено, що вміст летких сполук в рослинній сировині суттєво підвищується при якісному освітленні та зволоженні ґрунту. Також велику роль відіграє терміни заготівлі, режим сушіння та зберігання лікарської рослинної сировини.
Keywords: сушіння; Inula britannica L.; Inula helenium L.; стандартизація; леткі сполуки