Внутрішньоплідне введення антигену як експериментальна модель синдрому недиференційованої дисплазії сполучної тканини - Григор'єва, Олена Анатоліївна; Матвєйшина, Тетяна Миколаївна; Грінівецька, Наталія Валеріївна; Таврог, Маріанна Львівна; Світлицький, Андрій Олександрович; Лазарик, Олександра Леонідівна; Чернявський, Артур Валерійович; Рогожин, Д. В. (Тернопіль : ТНМУ, 2020)
Роль сполучної тканини в функціонуванні органів і систем організму незаперечна, тому що вона виконує безліч функцій, бере участь в забезпеченні підтримці гомеостазу організму, тому порушення метаболізму сполучної тканини призводять до виражених різноманітних структурних змін органів, сприяють формуванню вторинних (асоційованих) патологій з боку внутрішніх органів і систем. Дисплазія сполучної тканини – група генетично-гетерогенних та клініко-поліморфних патологічних станів, що характеризується порушенням формування сполучної тканини в ембріональному та постнатальному періодах, а також об’єднує ряд генних синдромів (Марфана, Елерса-Данлоса) та недиференційовані (несиндромні) форми з мультіфакторними механізмами розвитку (НДСТ).
Keywords: дисплазія сполучної тканини; патологічний стан; клінічні прояви; діагностика