Фактори ризику розвитку важкого перебігу гострих бронхітів у дітей раннього віку - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Крайня, Ганна Вікторівна; Сидорова, Ірина Володимирівна; Захарченко, Наталія Анатоліївна (Czech Republic, Karlovy Vary: Skleněný Můstek, 2017)
Проблема забезпеченості дітей вітаміном Д залишається актуальною протягом значного часу, що пов’язано не тільки зі здатністю означеного вітаміну формувати і підтримувати адекватне функціонування кісткової системи, але й також виконувати інші важливі не пов’язані с фосфорно-кальцієвим обміном ефекти в організмі людини. Відомо, що наявність рецептора вітаміну Д (VDR) поза клітинами скелетної тканини підтверджує його роль в патологічному механізмі багатьох захворювань. Зокрема, достатній рівень вітаміну Д у сироватці крові необхідний для адекватної роботи імунної системи дитини. Лабораторні дослідження підтверджують вплив вітаміну Д на вроджений і адаптивний імунітет.