Ектопічна вагітність – органосберігаючі можливості в лікуванні - Пустова, К. В.; Олійник, Наталія Сергіївна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Актуальність. Випадки ектопічної вагітності непоодинокі зустрічаються навіть з найсучаснішими методами лікування та діагностики. Близько 2% всіх вагітностей є ектопічними. З них в 50% наслідками ектопічної вагітності є порушення фертильності. А це є досить вагомим відсотком, беручи до уваги те що ця патологія виникає в найбільш репродуктивному віці. МОЗ України постійно удосконалює рекомендації щодо ведення таких жінок. Мета роботи. Дослідити проблему ектопічної вагітності, зв'язок факторів що впливають на появу цієї патології з розвитком ектопічної вагітності та проаналізувати сучасні методи лікування. Матеріали та методи. Опрацьовано 32 історії жінок, що проходили лікування в гінекологічному відділені пологового будинку №3 м. Запоріжжя за останні два роки (2016-2017рр.). Середній вік жінок 31±0,5 років. Першу групу склали 25 жінок, яким було проведено оперативне втручання, в обсязі тубектомії та з них 7 жінкам було проведено органосберігаюче лікування в обсязі туботомії. В другій групі (7 жінок) лікування проводилось консервативно метотрексатом. З пацієнток, яким проводили органозберігаюче лікування завагітніли та народили 60%.
Keywords: тези доповідей