Оценка отдаленных результатов оперативного и комплексного лечения больных раком желудка - Левик, Е. Н.; Колесник, А. П.; Кузьмичев, А. А.; Христенко, Т. А.; Левик, Олена Миколаївна; Колеснік, Олексій Петрович (Запорожский государственный медицинский университет, 2012)
Захворюваність і смертність від раку шлунка зумовлюють актуальність порушеної проблеми в Україні та усьому світі. Проаналізовано дані хворих, які проходили лікування в Запорізькому обласному клінічному онкологічному диспансері з 2000 по 2011 рік. Отримані результати свідчать про необхідність розробки заходів, спрямованих на ранню діагностику раку шлунка в Україні та Запорізькій області зокрема. Також при проведенні лікування пацієнтам з раком шлунка слід приділяти більшу увагу використанню комплексного лікування. Серед різних варіантів хірургічного лікування найбільш ефективними є операції із застосуванням лімфодиссекції D2 рівня. Заболеваемость и смертность от рака желудка обуславливают актуальность затронутой проблемы в Украине и во всем мире. Проанализированы данные больных, проходивших лечение в Запорожском областном клиническом онкологическом диспансере с 2000 по 2011 год. Полученные результаты свидетельствуют о необходимости разработки мероприятий, направленых на раннюю диагностику рака желудка в Украине и Запорожской области в частности. Также при проведении лечения пациентам с раком желудка следует уделять большее внимание использованию комплексного лечения. Среди различных вариантов хирургического лечения наиболее эффективными являются операции с применением лимфодиссекции D2 уровня. Morbidity and mortality from stomach cancer causes actuality of this problem in Ukraine and throughout the world. The article analyzed the data of patients treated at the Zaporozhye Regional Clinical Oncology Dispensary from 2000 to 2011. The results indicate the need for interventions aimed at early diagnosis of stomach cancer in Ukraine and the Zaporozhye region, in particular. Also, during the treatment of patients with gastric cancer should pay more attention to the use of complex treatment of patients. Among the different variants for surgical treatment of the most effective they are an operation with D2 lymph node dissection level.
Keywords: рак шлунка; виживаність; оперативне лікування; хіміотерапія; stomach cancer; survival; surgical treatment; chemotherapy