Властивості нових солей 2-(5-(адамантан-1-іл)-4-R-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот у тесті толерантності до глюкози - Одинцова, Віра Миколаївна; Пругло, Євген Сергійович; Панасенко, Олександр Іванович; Книш, Євгеній Григорович; Одинцова, В. Н.; Пругло, Е. С.; Панасенко, А. И.; Кныш, Е. Г.; Odyntsova, V. M.; Pruhlo, Ye. S.; Panasenko, O. I.; Knysh, Ye. H. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Нині кожна сьома людина старша за 40 років схильна до порушення толерантності до глюкози. З метою встановлення толерантності до глюкози вперше синтезованих солей 2-(5-адамантан-1-іл)-4-R-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот здійснили фармакологічний скринінг впливу на рівень глюкози цих солей у тесті толерантності до глюкози. Встановили деякі закономірності хімічної структури отриманих сполук та їх фармакологічної активності. Зокрема, всі аналізовані солі підвищували рівень глюкози у крові дослідних тварин, найвиразніше – в умовах застосування диетил-амонієвої та диетаноламонієвої солей 2-(5-адамантан-1-іл)-4-феніл-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот, наявність при N4 атомі нітрогену метильного замісника призводить до найменш виразного підвищення. Це свідчить про перспективністьнаступних досліджень одержаних сполук. В наше время каждый седьмой человек старше 40 лет склонен к нарушениям толерантности к глюкозе. С целью установления толерантности к глюкозе впервые синтезированных солей 2-(5-адамантан-1-ил)-4-R-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатных кислот проведен фармакологический скрининг влияния на уровень глюкозы данных солей в тесте толерантности к глюкозе. Установлены некоторые закономерности химической структуры полученных соединений и их фармакологической активности. Так, все анализируемые соли повышали уровень глюкозы в крови опытных животных, в наибольшей степени – при использовании диэтиламмониевой и диэтаноламмониевой солей 2-(5-адамантан-1-ил)-4-R-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатных кислот, наличие при N4 атоме нитрогена метильного заместителя обусловливает наименее выраженное повышение. Это свидетельствует о перспективности дальнейших исследований полученных соединений. Aim. Nowadays, every seventh person over forty years tends to glucose tolerance disturbance. In order to determine glucose tolerance of newly synthesized salts of 2-(5-adamantane-1-yl)-4-R-1,2,4-tirazoles-3-yltio)acetic acids, pharmacological screening of the influence of corresponding salts on a glucose level in the glucose tolerance test has been carried out. Methods and results. It was found, that there are some regularities between the chemical structure of the obtained compounds and their pharmacological activity. Conclusion. This indicates the prospects of further researches of the received compounds.
Свойства новых солей 2-(5-(адамантан-1-ил)-4-R-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатных кислот в тесте толерантности к глюкозе
Properties of new salts of 2-(5-(adamantane-1-yl)-4-R-1,2,4-triazoles-3-yltio)acetic acids in the glucose tolerance test
Keywords: похідні 1,2,4-тріазолу; тест толерантності до глюкози; гіперглікемія; производные 1,2,4-триазола; тест толерантности к глюкозе; гипергликемия; Derivatives of 1,2,4-triazole; Glucose Tolerance Test; Hyperglycemia