Психологічна та фізична підготовка сім’ї до пологів: історичний аспект і сучасні тенденції - Сюсюка, Володимир Григорович; Волошина, Ірина Миколаївна; Siusiuka, V. G.; Voloshyna, I. M. (My University, 2020)
У статті представлений як історичний аспект, так і сучасні підходи до психологічної та фізичної підготовки сім'ї до пологів, а також принципи ведення нормальних пологів та умови їх забезпечення в акушерському стаціонарі. Акцентовано увагу на важливості відвідування жінкою та її партнером «Школи підготовки сім’ї до пологів», що дозволить відпрацювати теоретичні та практичні навички поведінки під час вагітності, пологів і в післяпологовий період. При цьому важливо навчити партнера немедикаментозним методам знеболювання, який повинен не просто бути присутнім у пологовому залі, а брати безпосередню участь у пологах. Також акцентовано увагу на проблемах, які пов’язані з підготовкою сім’ї до пологів, коли має місце недостатня інформованість лікарів про психологічні особливості репродуктивної сфери, її психосоматичної природи, а також про форми і можливості психологічної та психотерапевтичної допомоги. The article describes both historical aspects and modern approaches towards psychological and physical training of family for birth and also principles of management of normal birth and conditions of its providing in obstetric hospital. There is emphasized importance of attendance “School of family training for birth” by woman and her partner that permits to work out theoretical and practical skills of behavior during pregnancy, labour and postpartum period. Besides it is very important to teach the partner drug-free anaesthesis, who should not only be present in birthing room but be directly involved in labour. Also attention is paid to problems associated with training of family for birth when doctors are not sufficiently informed about psychological features of reproductive sphere, its psychosomatic nature and also forms and possibilities of psychological and psychotherapeutic assistance.
Psychological and physical training of family for birth: historical aspect and modern trends
Keywords: вагітність; нормальні пологи; підготовка сім’ї до пологів; партнерські пологи; немедикаментозне знеболювання; pregnancy; normal birth; training of family for birth; delivery with partner; drug-free anaesthesis