HCV-асоційовані ураження щитоподібної залози у хворих на хронічний гепатит С - Рябоконь, Юрій Юрійович (Запорізький державний медичний університет, 2012)
У хворих на хронічну HCV-інфекцію втягнення щитоподібної залози в патологічний процес проявляється переважно лабораторними змінами вмісту гормонів, появою органоспецифічних аутоантитіл або поєднанням зазначених змін. Частота розвитку тиреопатій вище у жінок, при тривалому перебігу хронічного гепатиту С і появі змішаних кріоглобулінів у сироватці крові. У больных хронической HCV-инфекцией вовлечение щитовидной железы в патологический процесс проявляется преимущественно лабораторными изменениями содержания гормонов, появлением органоспецифичных аутоантител или сочетанием указанных изменений. Частота развития тиреопатий выше у женщин, при длительном течении хронического гепатита С и наличии смешанной криоглобулинемии. In patients with chronic HCV-infection involving of thyroid gland in pathological process is manifested by mainly laboratory changes of hormones content, occurrence of specifi c autoantibodies or combination of mentioned changes. Frequency of thyropathy development is higher in women, at long clinical course of chronic hepatitis C and presence of mixed cryoglobulinemia.
Keywords: хронічний гепатит С; тиреопатія; хронический гепатит С; тиреопатия; chronic hepatitis C; thyroid disoders