Психологічний статус дітей з атопічним дерматитом - Шумна, Таміла Євгенівна; Мазур, Вікторія Іванівна; Кляцька, Лариса Іванівна; Тарасевич, Тетяна Василівна; Середа, Б. А.; Пащенко, І. М.; Shumna, T. Ye.; Mazur, V. I.; Klyacka, L. I.; Tarasevich, Т. V.; Sereda, B. А.; Pashchenko, I. N. (My University, 2016)
Мета: визначення психологічного статусу дітей з атопічним дерматитом. Пацієнти і методи. Проведено психологічне обстеження 77 дітей з атопічним дерматитом та 56 здорових. У промисловому місті Запоріжжя мешкали 40 хворих та 29 здорових дітей, а 37 дітей з атопічним дерматитом і 27 здорових проживали у відносно екологічно сприятливих районах Запорізької області. Психологічні властивості та стан особистості всіх обстежених дітей досліджували за допомогою запитальника САН для оперативної оцінки «Самопочуття», «Активності» та «Настрою» як засобу психодіагностики особистості дитини. Результати. Серед хворих на атопічний дерматит мешканців м. Запоріжжя 42,5% дітей вказували на зниження самопочуття. У 43,24% хворих з області, навпаки, відмічалось його підвищення, що може свідчити про їх менш тривалий життєвий досвід, пов'язаний з подоланням захворювання. Серед хворих з області достовірно частіше, ніж з м. Запоріжжя, реєструвалися знижена активність (45,95% проти 22,5%). І навпаки - підвищена активність була більш притаманною городянам, ніж мешканцям області (57,5% проти 5,41%). Це, з одного боку, було пов'язане з нездатністю дітей з області об'єктивно оцінити себе, а з іншого - з більш активним способом життя дітей в урбанізованому місті. Знижений настрій мали 60% міських і тільки 18,92% хворих з області, p<0,05. Висока самооцінка настрою хворих з області свідчила про підвищення механізмів компенсації та суб'єктивного відчуття себе здоровими, незважаючи на хворобу. Висновки. Перспективним напрямком підвищення якості життя дітей з атопічним дерматитом є включення у комплекс лікування методів соціальної та психологічної адаптації. Purpose of the study: assessment of psychological status of children with atopic dermatitis. Materials and methods. Conducted psychological examination of 77 children with atopic dermatitis and 56 healthy children. In the industrial city of Zaporizhia population of 40 patients and 29 healthy subjects. In ecologically clean regions of 37 children with atopic dermatitis and 27 healthy people. Psychological features of the person of children were evaluated using a questionnaire for these criteria: «The state of health», «Active» and «Mood». Results. Revealed that 42.5% of children with atopic dermatitis from the city Zaporozhye pointed to decrease health. In 43.24% of patients with regions marked increase in health. Children with atopic dermatitis from the field, often there is a decrease, «Activity» (45.95%). Increased «Activity» was typical for inner!city children with atopic dermatitis (57.5%). Reducing the mood was recorded in 60% of urban and 18.92% of regional patients. Conclusions. The study results showed that to improve the quality of life of children with atopic dermatitis is necessary to carry out their social and psychological adaptation.
Психологический статус детей с атопическим дерматитом
The psychological status of children with atopic dermatitis
Keywords: психологічний статус; самооцінка; атопічний дерматит; діти; psychological status; self-concept; atopic dermatitis; children