Особливості стратегії поетапної нейропротекції закритої черепно-мозкової травми - Черній, В. І.; Нерянов, К. Ю.; Середа, Д. А.; Бєленічев, Ігор Федорович; Кучеренко, Людмила Іванівна (My University, 2023)
За даними ВООЗ, у світі щорічно трапляються черепно-мозкові травми (ЧМТ) більше ніж у 10 млн населення, з них 250–300 тис. постраждалих вмирають. У Європі ЧМТ є основною причиною смерті хворих віком до 35 років. Останнім часом частота ЧМТ в Україні в різних регіонах становила від 2,3 до 6 %, у середньому 4–4,2 %, тобто виникала у 200 тис. потерпілих протягом року. Практично кожні 10–15 років частота ЧМТ зростає практично вдвічі [1–4]. ЧМТ має високу і неухильно зростаючу поширеність і найчастіше зустрічається в осіб молодого і середнього віку (20–50 років), тобто в найбільш працездатній групі населення. У великих про