Дослідження транскутанної напруги кисню в пацієнтів із цукровим діабетом та захворюванням периферичних артерій після реваскуляризації нижньої кінцівки для визначення оптимального часу хірургічного оброблення рани - Савон, І. Л.; Свиридов, М. В.; Голодніков, А. Є.; Седойкіна, К. В.; Максимова, Ольга Олегівна; Savon, I. L.; Sviridov, M. V.; Golodnikov, A. E.; Sedoykina, K. V.; Maksimova, O. O. (My University, 2025)
Мета роботи — провести моніторинг TcPO2 у пацієнтів із ЦД та ЗПА після реваскуляризації та медикаментозного лікування для визначення оптимального часу хірургічного оброблення рани нижньої кінцівки. Матеріали та методи. У 2024 — 2025 рр. проведено обстеження та лікування 87 пацієнтів із приводу трофічних розладів у ділянці нижньої кінцівки та стопи в ДНП «Український науково-практичний центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України». Пацієнтів розподілили на три групи: 43 проведена пряма реваскуляризація, 25 — непряма реваскуляризація, 19 — без реваскуляризації. У перших двох групах пацієнтам виконано процедуру з ендоваскулярної реваскуляризації, залежно від технічної складності та судинних уражень це була пряма або непряма реваскуляризація. Пацієнти третьої групи отримували лише консервативне лікування. Дослідження проводили при госпіталізації, на 7, 14, 21, 28 і 35-ту добу. Objective is to monitor TcPO2 in patients with DM and PAD after revascularization and medical treatment to determine the optimal time for surgical treatment of the lower limb wound. Materials and methods. During 2024 — 2025, 87 patients were examined and treated for trophic disorders in the lower limb and foot at the Ukrainian Scientific and Practical Center for Endocrine Surgery, Transplantation of Endocrine Organs and Tissues of the Ministry of Health of Ukraine. Patients were divided into groups: 43 patients — underwent direct revascularization; 25 — indirect revascularization; 19 — without revascularization. In the first two groups, patients received an endovascular revascularization procedure, depending on the technical complexity and vascular lesions, it was direct or indirect revascularization. Patients in the third group received only conservative treatment. The study was conducted during hospitalization, on days 7, 14, 21, 28, 35.
Study of transcutaneous oxygen pressure in patients with diabetes and peripheral artery disease after lower limb revascularization to determine the optimal time for surgical wound treatment
Keywords: цукровий діабет; захворювання периферичних артерій; ендоваскулярна реваскуляризація; транскутанна напруга кисню TcPO2; diabetes mellitus; peripheral arterial disease; endovascular revascularization; transcutaneous oxygen pressure TcPO2