Порівняльна оцінка якості життя жінок в залежності від типу вигодовування їх дітей - Скрипникова, Яніна Семенівна; Іванько, Олег Григорович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Грудне вигодовування (ГВ) є важливим елементом повноцінного фізичного та психологичного розвитку дітей. Водночас, ГВ значною мірою вплаває на здоров'я жінки та стан родинних взаємовідносин. Метою нашого дослідження було порівняння рівня якості життя (ЯЖ) у матерів, які годують своїх малюків груддю з рівнем ЯЖ матерів дітей на штучному вигодовуванні. Матеріали і методи. Було проведено анкетування 104 жінок за опитувальником якості життя SF-36. Усі матері, які мали дітей малюкового віку (до 1 року), були відібрані випадково під час відвідування дитячої поліклініки для профілактичного огляду. Анкета SF-36 складається із 36 питань, об’єднаних у 8 шкал. Підсумки представлені у вигляді оцінок в балах, більш висока оцінка вказує на більш високий рівень ЯЖ. Оцінюються показники фізичного та рольового функціонування; интенсивность болю; загальний стан здоров'я; життєва активність, соціальне функціонування; рольове функціонування, пов'язане з емоційним станом та психічне здоров'я.
Keywords: тези доповідей