Анализ результатов монокондиллярного эндопротезирования - Головаха, М. Л.; Нерянов, Ю. М.; Шабус, Р.; Орлянский, В.; Головаха, Максим Леонідович; Нерянов, Юрій Михайлович (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Проведено ретроспективне, клінічне та рентгенологічне обстеження 74 пацієнтів, обраних у різні роки між лютим 1996 і березнем 2003 року з середнім строком спостереження після операції близько 5 років, щоб оцінити ефективність монокондилярного ендопротезування колінного суглоба. Показано, що монокондилярне ендопротезування успішне у випадках варусного остеоартрозу при невеликій недокоррекції варусної деформації. При повній або гіперкоррекції варусної деформації можливий швидкий знос протилежного відділу колінного суглоба і рання нестабільність імплантата. Проведено ретроспективное, клиническое и рентгенологическое обследование 74 пациентов, выбранных в разные годы между февралем 1996 и мартом 2003 года со средним сроком наблюдения после операции около 5 лет, чтобы оценить эффективность монокондилярного эндопротезирования коленного сустава. Показано, что монокондилярное эндопротезирование успешно в случаях варусного остеоартроза при небольшой недокоррекции варусной деформации. При полной или гиперкоррекции варусной деформации возможен быстрый износ противоположного отдела коленного сустава и ранняя нестабильность имплантата. A retrospective, clinical and radiographic examination of 74 patients was made, chosen during period between February 1996 and March 2003 with an average period of observation after the surgery about 5 years to evaluate the monocondyle knee arthroplasty effectiveness. In this study we have shown that monocondyle arthroplasty is successfully in cases of varus osteoarthritis with a small noncorrection of varus deformity. At full correction or overcorrection of the varus deformity rapid deterioration of the opposite part of the knee joint and early instability of the imlpant take place.
Keywords: остеоартроз колінного суглоба; асептичний некроз внутрішнього виростка стегнової кістки; монокондилярное ендопротезування; остеоартроз коленного сустава; асептический некроз внутреннего мыщелка бедренной кости; монокондиллярное эндопротезирование; osteoarthritis of the knee; aseptic necrosis of internal condyle of femur; unicompartmental knee replacement