Визначення оптимального методу дезінтеграції клітин грибів Candida albicans та Candida tropicalis - Рибалкін, М. В.; Рыбалкин, Н. В.; Rybalkyn, M. V. (ЗДМУ, 2014)
Кількість хворих на кандидоз за останні роки стрімко зросла, тому розробка препаратів на основі генного матеріалу грибів роду Candida для запобігання та лікування кандидамікозів є актуальним питанням сучасної фармації та медицини. З метою обґрунтування оптимального методу дезінтеграції (дія ультразвуку, розтирання з абразивним матеріалом і заморожування-розморожування) клітин грибів Candida albicans і Candida tropicalis у кожному випадку по 6 разів здійснено визначення білка, полісахаридів у моносахаридів за методичними рекомендаціями Державної фармакопеї України. Встановили, що метод ультразвукової дезінтеграції забезпечує максимальне виділення полісахаридів, моносахаридів і білків. Це свідчить про перспективність використання методу ультразвукової дезінтеграції. Количество больных кандидозом за последние годы резко возросло, поэтому разработка препаратов на основе генного материала грибов рода Candida для предупреждения и лечения кандидамикозов является актуальным вопросом современной фармации и медицины. С целью обоснования оптимального метода дезинтеграции (действие ультразвука, растирание с абразивным материалом и замораживание-размораживание) клеток грибов Candida albicans и Candida tropicalis в каждом случае по 6 раз проведено определение белка, полисахаридов и моносахаридов согласно методическим рекомендациям Государственной фармакопеи Украины. Установлено, что метод ультразвуковой дезинтеграции обеспечивает максимальное выделение полисахаридов, моносахаридов и белков. Это свидетельствует о перспективности использования метода ультразвуковой дезинтеграции. Aim. The number of patients with candidiasis in recent years has increased sharply, so the development of drugs based on genetic material of Candida for the prevention and treatment of candidiasis is a key issue of modern pharmacy and medicine. Methods and results. In order to justify the optimal method of disintegration of Candida albicans and Candida tropicalis fungi cells (the action of ultrasound, rubbing with abrasive material and freeze-thaw), the determination of protein, polysaccharides and monosaccharides in each case has been carried out six times according to the guidelines of the State Pharmacopoeia of Ukraine. Conclusion. It has been established that the ultrasonic disintegration method provides maximum isolation of polysaccharides, monosaccharides and proteins. This testiﬁ es the prospect of using the method of ultrasonic disintegration.
Определение оптимального метода дезинтеграции клеток грибов Candida albicans и Candida tropicalis
The determination of optimal cells disintegration method of Candida albicans and Candida tropicalis fungals
Keywords: кандидамікоз; антиген; білки; полісахариди; дезінтеграція; кандидамікоз; белки; полисахариды; дезинтеграция; Candidiasis; Antigen; Protein; Polysaccharides; Disintegration