Эпидемиология колоректального рака в XX и начале XXI века - Сидоренко, А. М.; Шевченко, А. И.; Колесник, А. П.; Колесник, И. П.; Печеный, С. В.; Сидоренко, Олександр Михайлович; Шевченко, Анатолій Іванович; Колеснік, Олексій Петрович; Колесник, Іван Петрович (Запорізький державний медичний університет, 2010)
У 2007 році у світі було зареєстровано 1,2 мільйона нових випадків КРР. У структурі світової онкологічної захворюваності КРР займає четверте рангове місце серед чоловіків і трете - серед жінок. Найвищі показники захворюваності КРР мають місце в Японії, Північній Америці, Африці, Новій Зеландії і найнижчі - в Азії, Центральній Америці, Африці. Можливість розвитку КРР збільшується з віком. Ризик КРР пов'язаний зі спадковою передачею генетичних мутацій (FAP та HNPCC), присутність у сім'ї подібної форми раку і/або полипів або хронічного захворювання товстої кишки. Спосіб життя також є важливим фактором ризику розвитку КРР (ожиріння, фізична інертність, дієта багата м'ясом та жирами, недостатнє вживання фруктів та овочів, ін.) В 2007 году в мире было зарегистрировано 1,2 миллиона новых случаев КРР. В структуре мировой онкологической заболеваемости КРР занимает четвертое ранговое место среди мужчин и третье место - среди женщин. В настоящее время самые высокие показатели заболеваемости КРР имеют место в Японии, Северной Америке, Австралии, Новой Зеландии и самые низкие - в Азии, Центральной Америке, Африке. Вероятность развития КРР повышается с возрастом. Риск КРР связан с наследственной передачей генетических мутаций (FAP и HNPCC), наличием в семье подобной формы рака и/или полипов или хронического заболевания толстой кишки. Образ жизни также является важным фактором риска развития КРР (ожирение, физическая инертность, диета богатая мясом и жирами, недостаточное употребление фруктов и овощей, др.) Worldwide, nearly 1.2 million cases of colorectal cancer were reported in 2007. Colorectal cancer is the fourth most common cancer in men and the third in women. The highest incidence rates are found in Japan, North America, parts of Europe, New Zealand, and Australia. Rates are low in Africa and South-East Asia. The risk of colorectal cancer increases with age. Risk is also increased by certain inherited genetic mutations (FAP and HNPCC), a personal or family history of colorectal cancer and/or polyps, or chronic inflammatory bowel disease. However, lifestyle factors are important determinants of colorectal cancer risk. Modifiable factors associated with increased risk of colorectal cancer are obesity, physical inactivity, a diet high in red or processed meat, and inadequate intake of fruits and vegetables, other.
Keywords: колоректальный рак; захворюваність; смертність; колоректальный рак; заболеваемость; смертность; colorectal cancer; incidence; death rate