Основні напрями трансформації державної антикорупційної політики в сфері охорони здоров’я в медичній та фармацевтичній освіті - Аніщенко, Михайло Анатолійович; Anishchenko, M. A. (My University, 2023)
У статті здійснюється загальний огляд формування державної антикорупційної політики України, досліджуються рівні її реалізації. Проводиться порівняльний аналіз циклів антикорупційної політики держави у 2014–2017 та 2021–2025 роках. Підкреслюється, що сучасний вектор реформування галузі освіти та охорони здоров’я зумовлюється європейською інтеграцією України. У зв’язку із зростанням корупційних ризиків робиться висновок про необхідність стандартизації вищої медичної та фармацевтичної освіти з урахуванням кращих європейських практик. Визначаються основні трансформаційні напрями державної антикорупційної політики у сфері охорони здоров’я в медичній та фармацевтичній освіті. Вказується на необхідність уніфікації державної антикорупційної політики у медичній та фармацевтичній освіті шляхом синхронізації процесів запобігання та протидії корупції у системах охорони здоров’я та вищої освіти. Надаються пропозиції щодо удосконалення державної антикорупційної політики в освітньому процесі у сфері охорони здоров’я. Численні прояви порушення академічної доброчесності розглянуто як вагому компоненту корупції у медичній та фармацевтичній освіті, зокрема поширення практики необ’єктивного оцінювання студентів (свідоме завищення або заниження оцінки результатів навчання), плагіату та хабарництва у медичних і фармацевтичних закладах вищої освіти та факультетах медичного та фармацевтичного спрямування, формують викривлену професійну спільноту медичних та фармацевтичних працівників, заподіюють значну шкоду морально-етичним основам у медицині та фармації. Пріоритетним напрямом трансформації державної антикорупційної освіти запропоновано системне впровадження антикорупційної освіти у закладах вищої та фахової передвищої освіти, що займаються підготовкою та безперервним професійним розвитком медичних та фармацевтичних працівників. В статті підтверджено, що формування та реалізація антикорупційної стратегії у сфері охорони здоров’я в медичній та фармацевтичній освіті здійснюються виходячи із загальнодержавних засад антикорупційної політики. А також виявлено, що напрями трансформації державної антикорупційної політики у медичній та фармацевтичній освіті визначаються загальним вектором модернізації державної антикорупційної політики України. The article provides a general overview of the formation of the state anti-corruption policy of Ukraine, and examines the levels of its implementation. A comparative analysis of the state’s anti-corruption policy cycles in 2014–2017 and 2021–2025 is conducted. It is emphasized that the modern vector of education and health care reform is determined by the European integration of Ukraine. In connection with the growth of corruption risks, a conclusion is made about the need to standardize higher medical and pharmaceutical education, taking into account the best European practices. The main transformational directions of the state anti-corruption policy in the field of health care in medical and pharmaceutical education are determined. It is pointed out the need to unify the state anti-corruption policy in medical and pharmaceutical education by synchronizing the processes of preventing and countering corruption in the healthcare and higher education systems. Suggestions for improving the state anti-corruption policy in the educational process in the field of health care are provided. Numerous manifestations of violation of academic integrity are considered as a significant component of corruption in medical and pharmaceutical education, in particular, the spread of the practice of biased assessment of students (deliberate overestimation or underestimation of learning results), plagiarism and bribery in medical and pharmaceutical institutions of higher education and medical and pharmaceutical faculties , form a distorted professional community of medical and pharmaceutical workers, cause significant damage to moral and ethical foundations in medicine and pharmacy. Systematic implementation of anti-corruption education in institutions of higher and professional prehigher education, engaged in training and continuous professional development of medical and pharmaceutical workers, is proposed as a priority direction for the transformation of state anti-corruption education. The article confirms that the formation and implementation of the anti-corruption strategy in the field of health care in medical and pharmaceutical education is carried out based on the national principles of anticorruption policy. It was also found that the directions of transformation of the state anti-corruption policy in medical and pharmaceutical education are determined by the general vector of modernization of the state anti-corruption policy of Ukraine.
Main directions of transformation of the state anti-corruption policy in the field of health care in medical and pharmaceutical education
Keywords: антикорупційна стратегія; державна антикорупційна політика; державна політика у сфері вищої освіти; державна політика у сфері охорони здоров’я; корупція; медична освіта; фармацевтична освіта; напрями антикорупційної політики; формування та реалізація антикорупційної політики; anti-corruption strategy; state anti-corruption policy; state policy in the field of higher education; state policy in the field of health care; corruption; medical education; pharmaceutical education; directions of anti-corruption policy; formation and implementation of anti-corruption policy