Особливості соціально-психологічної реабілітації спортсменів-паралімпійців, які спеціалізуються в пауерліфтингу - Шевяков, О. В.; Дорошенко, Едуард Юрійович; Михалюк, Євген Леонідович; Приходько, В. В.; Ляхова, Інна Миколаївна; Ніканоров, О. К.; Малахова, Світлана Миколаївна; Гурєєва, Антоніна Михайлівна; Sheviakov, O. V.; Doroshenko, E. Yu.; Mykhaliuk, Ye. L.; Prykhodko, V. V.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Мета роботи – оцінити психологічний підхід до соціально-психологічної реабілітації негативних переживань суб’єктивної самотності спортсменами-паралімпійцями (на матеріалі пауерліфтингу). Матеріали та методи. Дослідження ґрунтується на теоретичних та емпіричних даних, що включають вивчення феномена самотності та його сучасне розуміння. Негативність переживань, що потребують реабілітації, визначали за допомогою психологічних методик: «Опитувальник для визначення виду самотності» (С. Корчагіна), «Методика суб’єктивного відчуття самотності» (Д. Рассел, М. Фергюсон), «Методика діагностики акцентуацій характеру» (Леонгард–Шмішек у модифікації А. Личко), тест «Нервово-психічна адаптація» (С. Корчагіна, НДІ імені В. М. Бехтерєва) з наступним комп’ютерним опрацюванням результатів за допомогою програмного пакета Statistica 6.0 (StatSoft Inc., CША). У дослідження залучили 50 спортсменів-паралімпійців віком від 18 до 24 років, які займаються пауерліфтингом. Результати. Виявили інтеркореляційні зв’язки між суб’єктивним відчуттям самотності та її різновидами на рівні значущості (r = 0,3–0,5) за коефіцієнтом парної кореляції Пірсона, що дає змогу розглядати суб’єктивну самотність як самостійний внутрішній феномен. Переживання дифузної самотності не показало значущого зв’язку (r = -0,153) із суб’єктивним станом спортсменів-паралімпійців. Визначили дві спрямованості, що забезпечують механізм виникнення та реабілітацію, враховуючи тип самотності: перша – бажання бути з іншими, ідентифікація з ними через корекцію власної індивідуальності; друга, що виникає внаслідок першої, – подолання відчуття самотності та відсутності сенсу життя. Висновки. Відчуття негативних переживань суб’єктивної самотності пов’язане з погіршенням нервово-психічної адаптації та потребує соціально-психологічної реабілітації спортсменів-паралімпійців, які спеціалізуються в пауерліфтингу. Доведено наявність значущого позитивного зв’язку між дифузною самотністю та емотивною акцентуацією характеру спортсмена. Визначили, що у процесі реабілітації негативних переживань суб’єктивної самотності спортсменами-паралімпійцями, які спеціалізуються в пауерліфтингу, важливо враховувати, які саме типи самотності пов’язані з погіршенням психологічного стану, що дає можливість розширити розуміння цього феномена та збільшити ефективність реабілітаційної роботи. The aim of the study – to evaluate the psychological approach to the social and psychological rehabilitation of paralympic athletes negatively experienced subjective loneliness. Materials and methods are based on theoretical and empirical data, which include the history of the loneliness phenomenon and its modern understanding study. Negative experiences requiring rehabilitation were determined using psychological methods: “Questionnaire for determining the type of loneliness” (S. Korchaginа), “Methods for the subjective feeling of loneliness” (D. Russell, M. Ferguson), “Methods for diagnosing character accentuations” (Leonhard-Shmishyok in the modification A. Lychko), test “Neuropsychic Adaptation” (S. Korchagina at V. Bekhterev Research Institute) with subsequent computer processing of the results using the software package Statistica 6.0 (StatSoft Inc., USA). The study enrolled 50 paralympic athletes aged 18 to 24, who were engaged in powerlifting. Results. Significant intercorrelations between subjective feelings of loneliness and its varieties were found (r = 0.3–0.5) based on the Pearson correlation coefficient, which allowed to consider subjective loneliness as an independent internal phenomenon. The experience of diffuse loneliness did not reveal a significant correlation (r = -0.153) with the subjective state of paralympic athletes. Two directions, which provide a mechanism of development and rehabilitation taking into account the type of loneliness, were identified. The first was the desire to be with others, identification with them through the correction of their own personality. The second one, as a result of the first, was the coping with feeling of loneliness and lack of meaning in life. Conclusions. It was established that the feeling of subjective loneliness negative experiences was associated with the de¬terioration of neuropsychiatric adaptation and required the socio-psychological rehabilitation of paralympic athletes who specialized in powerlifting. The significant positive relationship between diffuse loneliness and the emotional type of character accentuation in an athlete was proved. It was determined that in the process of the negative experiences of subjective loneliness rehabilitation for paralympic athletes specializing in powerlifting, it is important to consider the types of loneliness which are associated with the psychological state deterioration, which will allow to broaden the understanding of this phenomenon and increase in efficiency of rehabilitation measures. Цель работы – оценить психологический подход к социально-психологической реабилитации негативных переживаний субъективного одиночества спортсменами-паралимпийцами (на материале пауэрлифтинга). Материалы и методы. Исследование основано на теоретических и эмпирических данных, включающих изучение феномена одиночества и его современное понимание. Негативность переживаний, требующих реабилитации, определяли с помощью психологических методик: «Опросник для определения вида одиночества» (С. Корчагина), «Методика субъективного ощущения одиночества» (Д. Рассел, М. Фергюсон), «Методика диагностики акцентуаций характера» (Леонгард-Шмишек в модификации А. Личко), тест «Нервно-психическая адаптация» (С. Корчагина, НИИ имени В. М. Бехтерева) с последующей компьютерной обработкой результатов с помощью программного пакета Statistica 6.0 (StatSoft Inc., CША). В исследова¬нии приняли участие 50 спортсменов-паралимпийцев в возрасте от 18 до 24 лет, которые занимаются пауэрлифтингом. Результаты. Установлены интеркорреляционные связи между субъективным ощущением одиночества и ее разновидностями на значимом уровне (r = 0,3–0,5) по коэффициенту парной корреляции Пирсона, что позволяет рассматривать субъективное одиночество как самостоятельный внутренний феномен. Переживание диффузного одиночества не показало значимую связь (r = -0,153) с субъективным состоянием спортсменов-паралимпийцев. Выделены две направленности, которые обеспечивают механизм возникновения и реабилитации с учетом типа одиночества: первая – желание быть с другими, идентификация с ними через коррекцию собственной индивидуальности; вторая, возникающая в результате первой, – преодоление ощущения одиночества и отсутствия смысла жизни. Выводы. Ощущение негативных переживаний субъективного одиночества связано с ухудшением нервно-психической адаптации и требует социально-психологической реабилитации спортсменов-паралимпийцев, которые специализируются в пауэрлифтинге. Доказано наличие значимой положительной связи между диффузным одиночеством и эмотивной акцентуацией характера спортсмена. Установлено, что в процессе реабилитации негативных переживаний субъективного одиночества спортсменами-паралимпийцами, специализирующихся в пауэрлифтинге, важно учитывать, какие именно типы одиночества связаны с ухудшением психологического состояния, что позволяет расширить понимание этого феномена и увеличить эффективность реабилитационной работы
Features of social-psychological rehabilitation of sportsmen-paralympians specialized in powerlifting
Особенности социально-психологической реабилитации спортсменов-параолимпийцев, которые специализируются в пауэрлифтинге
Keywords: соціально- психологічна реабілітація; самотність; перший зрілий вік; негативні переживання суб’єктивної самотності; спортсмени-паралімпійці; пауерліфтинг; socio-psychological rehabilitation; oneliness; young adulthood; negative experiences of subjective loneliness; paralympic athletes; powerlifting; социально-психологическая реабилитация; одиночество; первый зрелый возраст; негативные переживания субъективного одиночества; спортсмены-паралимпийцы; пауэрлифтинг