Physiological aspects of rat activity, their anxiety and memory after administration of full GABAA-receptor complex agonist propoxazepam - Golovenko, M.; Belenichev, I. F.; Larionov, V.; Reder, A.; Andronati, S.; Бєленічев, Ігор Федорович (My University, 2020)
Встановлено дію 7-бром-5 (о- хлорфеніл) -3-пропокси-1,2-дигідро-3Н-1,4-бенздіазепін-2-ону (пропоксазепаму) при його тривалому введені у різних дозах справляє виражений вплив на поведінкові реакції, тривожність і пам’ять щурів, а також на їх м’язовий тонус, що важливо з огляду на головні (протисудомний та аналгетичний) фармакологічні ефекти цієї речовини. Метою дослідження була порівняльна оцінка виразності та тривалості впливу на вищі психічні функції та функції підтримання м’язового тонусу і координацію рухів центральної нервової системи щурів уведення впродовж10 діб пропоксазепаму у дозах 2; 5 та 10 мг/кг). Матеріали та методи. Дослідження проведено на 40 щурах лінії Wistar масою 220–290 г. Психофізіологічний стан тварин оцінювали методом “відкритого поля”, формування просторової робочої і довготривалої пам'яті у радіальному восьмирукавному лабіринті, м'язову релаксацію, порушення рівноваги і координації рухів – методом обертового стрижня. Статистична обробка виконувалася у Microsoft Excel 2016 з пакетом AtteStat 12. Результати дослідження. При порівнянні показників тестів «відкрите поле», «радіальний лабірінт» та «ротород» у груп тварин, яким вводилися різні дози сполуки було виявлено, що в цілому, зазначені параметри при дозах 2 мг/кг та 5 мг/кг достовірно підвищуються стосовно тварин контрольної групи, але не відрізняються залежно від величини цих доз. Щодо дози 10 мг/кг, то у більшості випадків (окрім ротород-тесту) її введення дещо знижувало досліджувані показники. Висновки. Введення препарату в дозах 2, 5 та 10 мг/кг призводить до зниження тривожної поведінки тварини, що також супроводжується вираженим дозозалежним негативним впливом на витривалість, координацію і пам'ять тварин. Введення препарату в дозі 10 мг/кг погіршувало здатність тварин до навчання і знижувало пам'ять, Зазначене необхідно враховувати при клінічних дослідженнях сполуки
Keywords: пропоксазепам; рухова і пошукова активність; референтна і робоча пам’ять