Перебіг вагітності, пологів та перинатальні наслідки розродження жінок з психоемоційними порушеннями, обумовленими тривожністю - Сюсюка, Володимир Григорович; Syusyuka, V. G. (My University, 2016)
Мета - встановити частоту і структуру акушерських ускладнень, перинатальних наслідків розродження жінок із психоемоційними порушеннями, обумовленими тривожністю. Пацієнти і методи. Обстежено 95 вагітних у II та III триместрах гестації. До І групи включені 62 вагітні із середнім та високим рівнем ситуативної тривожності (СТ), до ІІ групи - 29 вагітних із низьким рівнем СТ. У 4 (11,8%) вагітних з хронічними соматичними захворюваннями встановлено дисгармонійний тип ставлення до соматичної хвороби і вони були виключені з дослідження. Індивідуально-психологічні особливості вагітних та їх психоемоційний стан оцінювали з використанням комплексу психодіагностичних методів. Результати. Встановлено, що частота ускладнених пологів мала безпосередній вплив на зростання частки перинатальної патології, частота якої у І групі склала 42% та у 1,5 разу перевищувала показник ІІ групи (27,6%). Дистрес плода у пологах мав місце лише у І групі - 2 (3,2%) випадки. Частота затримки росту плода при розрахунку за масоростовими параметрами була вищою у І групі (30,7% і 20,7% відповідно). Кількість недоношених новонароджених у І групі у понад двічі (p<0,05) перевищила таку у ІІ групі (8,1% і 3,5% відповідно). У І групі мала місце антенатальна загибель плода у терміні 39 тижнів. Висновки. Тривожність, яка є проявом психоемоційної дезадаптації, сприяє зростанню частоти акушерських ускладнень (p<0,05), а саме передчасних пологів та аномалій пологової діяльності. Розродження жінок із середнім та високим рівнем СТ свідчать про статистично достовірне (p<0,05) переважання перинатальної патології (затримка росту плода, недоношеність, дистрес плода у пологах) порівняно із жінками з низьким її рівнем. Враховуючи вплив тривожності на гестаційні ускладнення, частоту оперативних втручань і перинатальні наслідки розродження, саме діагностика та корекція психоемоційних порушень у вагітних може стати резервом їх зниження.Object of the work Object of the work - determine rate and structure of obstetric complications, perinatal consequences of delivery of women with psycho-emotional disorders stipulated by anxiety. Group of examined women and methods of investigations. 95 pregnant women were examined in ІІ and ІІІ trimesters. Group І - is 62 pregnant women with middle and high level of the state anxiety. ІІ group included 29 pregnant women with anxiety level of 30 points and lower which characterizes low level of the SA. Exclusion criteria were severe somatic diseases, and excluded 4 pregnant women (11.8%) with the type of disharmonious relationships to physical ill-ness. Individual and psychological features of pregnant women and their psychological and emotional state were investigated by means of set of psychological and diagnostic methods. Results of investigation and their discussion Results of performed investigation show that the rate of complicated deliveries had direct influence on increase of percentage of perinatal pathology the rate of which in group I made 42 % and was 1.5 times higher than index of group IІ (27.6 %). Fetus distress during labour had occurred 2 times only in group I and that made 3.2 %. In ІІ group the fetus distress didn't occur. Rate of intrauterine growth restriction (IGR) in case of calculation by means of mass&height parameters in group I made 30.7 % and exceeded index of group IІ (20.7 %). Percent of premature newborns in group I (8.1 %) is more than 2 times higher (p < 0.05) than appropriate index in group ІІ (3.5 %). It should be noted that antenatal death of fetus occurred at term of 39 weeks in group I. Conclusions. Results of performed investigation permitted to determine the fact that anxiety which is sign of psycho&emotional disdaptation enables increase of rate of obstetric complications (p<0.05), mainly preterm delivery and abnormalities of labour process. Labour of women with medium and high level of state anxiety indicates statistically proved (p < 0.05) prevalence of perinatal pathology (delay of the fetal growth, prematurity, and fetus distress during delivery) comparing to women with lower level of anxiety. Taking into account influence of anxiety on gestational complications, rate of operational interventions and perinatal consequences of labour, the diagnostic and correction of psycho&emotional disorders of the pregnant women can be reserve for their decrease.
Течение беременности, родов и перинатальные исходы родоразрешения женщин с психоэмоциональными нарушениями, обусловленными тревожностью
Course of pregnancy, labour and perinatal consequences of delivery of women with psycho)emotional disorders stipulated by anxiety
Keywords: вагітність; психоемоційний стан; тривожність; акушерські та перинатальні ускладнення; pregnancy; psychoemotional state; anxiety; obstetric and perinatal complications