Особливості активності iNOS у вогнищах ураженої шкіри хворих на псоріаз із супутньою артеріальною гіпертензією - Макуріна, Галина Іванівна; Баударбекова, Мєруерт Монтаївна; Макурина, Г. И.; Баударбекова, М. М.; Makurina, G. I.; Baudarbekova, M. M. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета роботи – виявити особливості активності синтази оксиду азоту під час імуногістохімічного дослідження зразків шкіри хворих на псоріаз і супутню артеріальну гіпертензію. Матеріали та методи. Зразки для імуногістохімічного дослідження брали з операційного матеріалу 40 хворих на псоріаз, із них 20 страждають на псоріаз та артеріальну гіпертензію у вигляді гіпертонічної хвороби, 20 – тільки на псоріаз, группа контролю – 20 практично здорових осіб. Для діагностики основних патогістологічних процесів шкіри парафінові зрізи тканини фарбували гематоксиліном та еозином. Імуногістохімічне визначення експресії маркера iNOS виконували з використанням кролячих поліклональних антитіл до iNOS. Результати. Клітини шкіри здорових людей демонстрували майже невиразне забарвлення під час імуногістохімічного визна-чення iNOS у клітинах епідермісу та дерми. При здійсненні аналогічного дослідження фрагментів шкіри хворих на псоріаз спостерігалась велика кількість позитивно забарвлених клітин епідермісу, а саме: базального, остистого та зернистого шарів. Експресія iNOS у досліджених препаратах мала вигляд інтрацитоплазматичних блідо- й темно- коричневих гранул, котрі забезпечували гомогенне забарвлення клітин різної інтенсивності. Клітини дерми як у сосочковому, так і в сітчастому шарі демонстрували інтенсивне темно-коричневе забарвлення більшості фібробластів та імунокомпетентних клітин. Виявлено, що в зонах псоріатичного ураження шкіри хворих на псоріаз у поєднанні з гіпертонічною хворобою спостерігалося інтенсивніше та в більшій кількості клітин епідермісу та дерми імуногістохімічне забарвлення у вигляді численних інтрацитоплазматичних включень помірно- та темно-коричневого кольору. Висновки. Порівнюючи рівень експресії іNOS U-критерієм Манна-Уітні, встановлена вірогідна різниця між експресією iNOS в епідермісі при ізольованому псоріатичному ураженні та псоріазом у поєднанні з гіпертонічною хворобою (р<0,05) із вірогідно вищим рівнем експресїї у хворих із коморбідною патологією. У дермі шкіри пацієнтів з ізольованим псоріазом виявлений вірогідно нижчий показник експресії iNOS порівняно зі шкірою пацієнтів, які хворі на псоріаз і гіпертонічну хворобу (р<0,05). Цель работы – выявить особенности активности синтазы оксида азота при иммуногистохимическом исследовании образцов кожи пациентов с псориазом и сопутствующей артериальной гипертензией. Материалы и методы. Образцы для иммуногистохимического исследования брали из операционного материала 40 больных псориазом, среди которых 20 страдают псориазом и артериальной гипертензией в виде гипертонической болезни, 20 – только псориазом, группа контроля – 20 практически здоровых лиц. Для диагностики основных патогистологических процессов кожи парафиновые срезы ткани окрашивали гематоксилином и эозином. Иммуногистохимическое определение экспрессии маркера iNOS проводилось с использованием кроличьих поликлональных антител к iNOS. Результаты. Клетки кожи здоровых людей демонстрировали почти невыразительную окраску при проведении иммуногистохимического определения iNOS в клетках эпидермиса и дермы. При проведении аналогичного исследования фрагментов кожи больных псориазом наблюдалась большое количество положительно окрашенных клеток эпидермиса, а именно: базального, остистого и зернистого слоёв. Экспрессия iNOS в исследованных препаратах выглядела как интрацитоплазматические бледно- и тёмно-коричневые гранулы, которые обеспечивали гомогенное окрашивание клеток различной интенсивности. Клетки дермы как в сосочковом, так и в сетчатом слое демонстрировали интенсивное тёмно-коричневое окрашивание большинства фибробластов и иммунокомпетентных клеток. Выявлено, что в зонах псориатического поражения кожи больных псориазом в сочетании с гипертонической болезнью наблюдалось более интенсивное и в большем количестве клеток эпидермиса и дермы иммуногистохимическое окрашивание в виде многочисленных интрацитоплазматических включений умеренно- и тёмно-коричневого цвета. Выводы. При сравнении уровня экспрессии іNOS U-критерием Манна-Уитни установлена достоверная разница между экспрессией iNOS в эпидермисе при изолированном псориатическом поражении и псориазом в сочетании с гипертонической болезнью (р<0,05) с достоверно более высоким уровнем экспрессии у больных с коморбидной патологией. В дерме кожи пациентов с изолированным псориазом обнаружен достоверно более низкий показатель экспрессии iNOS в сравнении с кожей пациентов, страдающих псориазом и гипертонической болезнью (р<0,05). Objective. To identify the features of the activity of nitric oxide synthase by immunohistochemical study of skin samples in patients with psoriasis and concomitant hypertension. Materials and methods. Specimens for immunohistochemical studies were taken from the surgical specimens of 40 psoriasis patients, including 20 with psoriasis and essenthial hypertension, 20 only with psoriasis, the control group consisted of 20 healthy individuals. For the diagnosis of the basic processes in the skin histopathological parafﬁn tissue sections were stained with hematoxylin and eosin. Immunohistochemical determination of iNOS marker expression was performed using rabbit polyclonal antibodies to iNOS. Results. Healthy skin cells showed almost no expressive staining during immunohistochemical determination of iNOS in the cells of the epidermis and dermis. When conducting similar studies of skin fragments of psoriasis patients a large number of positively stained cells in the epidermis, namely the basal, spinous and granular layers, were observed. Expression of iNOS in the investigated preparations looked as intracytoplasmic light and dark brown granules, which provided a homogeneous staining of cells of varying intensity. Cells of dermis in the papillary and reticular layer showed intense dark brown color of the majority of immune cells and ﬁbroblasts. It was revealed that in the areas of skin lesions in patients with psoriasis and hypertension more cells and more intense immunohistochemical staining of the epidermis and dermis in the form of numerous moderate and dark brown intracytoplasmic inclusions were observed. Conclusions. When comparing the level of іNOS expression by U-Mann-Whitney test, a signiﬁcant difference between the expression of iNOS in the epidermis in isolated psoriatic lesions and psoriasis in combination with hypertension (p<0.05) with signiﬁcantly higher levels of expression in patients with comorbid disorders was established. In the dermis of the skin in patients with isolated psoriasis signiﬁcantly lower iNOS expression was found in comparison with the psoriasis and hypertension patients skin (p<0.05).
Особенности активности iNOS в очагах поражённой кожи больных псориазом с сопутствующей артериальной гипертензией
Features of iNOS activity in the skin lesions of patients with psoriasis and concomitant hypertension
Keywords: iNOS; імуногістохімія; псоріаз; артеріальна гіпертензія; иммуногистохимия; псориаз; артериальная гипертензия; Immunohistochemistry; Psoriasis; Hypertension