Розробка методичних засад з удосконалення організаційно-економічних схем фармацевтичного забезпечення лікувально-профілактичних закладів - Музика, Т. Ф.; Музыка, Т. Ф.; Muzyka, T. F. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Дослідили й обґрунтували організаційно-економічні засади фармацевтичного забезпечення лікувально-профілактичних закладів. Залежно від ліжкового фонду, профілю діяльності і форми власності визначили групи для здійснення досліджень. З’ясували особливості організації і виконання фармацевтичного забезпечення у кожній групі. Залежно від групи запропонували різні схеми фармацевтичного забезпечення й обґрунтували критерії для їх вибору. Визначили також критерії для вибору виконавців фармацевтичного забезпечення: обов’язковою є участь спеціалістів фармації, а залежно від обсягу ліжкового фонду і профілю діяльності – аптеки. Исследовали и обосновали организационно-экономические основы фармацевтического обеспечения лечебно-профилактических учреждений. В зависимости от объема коечного фонда, профиля деятельности и формы собственности обозначены группы для проведения исследований. Выяснили особенности организации и выполнения фармацевтического обеспечения в каждой группе. В зависимости от группы предложили разные схемы фармацевтического обеспечения и обосновали критерии для их выбора. Определили также критерии для выбора исполнителей фармацевтического обеспечения: обязательное участие специалистов фармации, а в зависимости от объема коечного фонда и профиля деятельности – аптеки. The economic-organizing bases of medical establishments pharmaceutical supply have been investigated and substantiated. The groups for studies depending on the volume of bed fund, activities profile and forms of ownership have been formed. The peculiarities of organization and pharmaceutical supply implementation in each group have been found out, different economic-organizing schemes of pharmaceutical supply have been proposed and the criteria for its choice have been substantiated. Also the criteria for implementers choice have been substantiated: obligatory participation of pharmacy specialists and depending on the volume of bed fund, activities profile of pharmacy.
Разработка методических основ по усовершенствованию организационно-экономических схем фармацевтического обеспечения лечебно-профилактических учреждений
Elaboration of methodological base for economic-organizing schemes of medical establishments pharmaceutical supply
Keywords: лікувально-профілактичний заклад; фармацевтичне забезпечення; аптека; медичний працівник; спеціаліст фармації; лечебно-профилактическое учреждение; фармацевтическое обеспечение; медицинский работник; специалист фармации; medical institution; pharmaceutical supply; pharmacy; healthcare specialist; pharmacy specialist