Роль нітрозуючого стресу в формуванні та прогресуванні ендотеліальної дисфункції у хворих на гіпертонічну хворобу в поєднанні зі стенокардією напруги та її корекція за допомогою метаболітотропних кардіопротекторів - Михайлик, Олена Анатоліївна; Mikhailik, O. A. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Дисертація присвячена дослідженню показників нітрозуючого стресу та рівня антиоксидантної системи, функціонального стану судинного ендотелію, характеру добового профілю артеріального тиску та ішемічних змін міокарда лівого шлуночка; стану кардіогемодинаміки та вегетативної нервової системи у хворих на гіпертонічну хворобу в поєднанні зі стенокардією напруги; виявленню взаємозв`язку між досліджуваними показниками залежно від рівня нітрозуючого стресу, а також вивченню впливу метаболітотропних кардіопротекторів, триметазидину MR і тіотріазоліну, на нормалізацію показників нітрозуючого стресу, стану судинного ендотелію, кардіогемодинаміки, варіабельності серцевого ритму. Проведено обстеження 106 хворих на ГХ II стадії, з них 78 - в поєднанні з ішемічною хворобою серця виключно зі стенокардією напруги I-II ФК. Дослідження проводили до початку лікування, а також через три місяці комбінованої терапії з використанням метаболітотропних кардіопротекторів. Дослідження показали, що у хворих на ГХ та в поєднанні з ІХС виявлені порушення показників структурно-функціонального стану міокарда лівого шлуночка та артеріальних судин, варіабельності серцевого ритму, добового профілю артеріального тиску та ішемічних змін міокарда на тлі надмірного рівня нітрозуючого стресу. Проведен аналіз ефективності комбінованої терапії в поєднанні з метаболітотропними кардіопротекторами.The thesis is devoted nitrosative stress, antioxidant levels, the functional state of the vascular endothelium, the nature of the daily profile of blood pressure and ischemic changes of left ventricular myocardium; cardiohemodynamics state and autonomic nervous system in patients with hypertension combined with effort angina, identifying the relationship between the studied parameters in depending on the level nitrosative stress, as well as the effect metabolitotropnyh cardioprotectors, trimetazidine MR and thiotriazolin on nitrosative stress status of vascular endothelium, cardiohemodynamics, heart rate variability. We examined 106 patients with hypertension, of which 78 - in conjunction with angina pectoris. The study was conducted before treatment and after three months of combination therapy with metabolitotropnih cardioprotectors. In patients revealed violations of the indicators of structural and functional state of the left ventricular myocardium and arteries, heart rate variability, ischemic changes of the myocardium accompanied by increased levels of nitrosative stress. The analysis of the effectiveness of combination therapy in combination with metabolitotropnymi cardioprotectors.
Role of Nitrosative stress in formation and progressive of endothelial dysfunction in hypertensive patients in conjunction with angina pectoris and its correction by metabolically active drugs
Keywords: гіпертонічна хвороба; стенокардія напруги; нітрозуючий стрес; ендотеліальна дисфункція; метаболітотропні кардіопротектори; hypertension; angina pectoris; nitrosative stress; endothelial dysfunction; metabolitotropnye cardioprotectors