Аррозивна кровотеча з апендикулярної артерії при гострому деструктивному апендициті - Капшитар, Олександр Васильович; Капшитар, Олексій Олександрович; Капшитарь, А. В.; Капшитарь, А. А.; Kapshitar, A. V.; Kapshitar, A. A. (My University, 2021)
Мета дослідження: представити хірургічній спільноті досить рідкісне ускладнення важкого деструктивного апендициту — арозивну кровотечу і причину її розвитку.Матеріал і методи. Опубліковано рідкісний клінічний випадок з практики — розвиток перфорації червоподібного відростка і арозивної кровотечі з апендикулярної артерії у хворої з гострим гангренозним апендицитом. Результати та обговорення. Атиповий перебіг гострого апендициту хвилеподібного характеру під маскою гострого аднекситу і антибактеріальної терапії привели до тривалої затримки з операцією в хірургічному відділенні. Лише апендикулярний абсцес, що спонтанно розкрився в черевну порожнину, дозволив діагностувати гострий апендицит і визначити показання до невідкладної операції, в процесі якої було діагностовано арозивну кровотечу. Успішний результат захворювання обумовлений локальним гнійно-некротичним процесом і невеликим гемоперитонеумом. Висновки. Своєчасна діагностика гострого апендициту, з використанням додаткових методів дослідження в неясних випадках, з подальшою апендектомією, є профілактикою досить рідкісного ускладнення – арозивної кровотечі з апендикулярної артерії при розвитку важких ускладнених форм гострого деструктивного апендициту. Цель исследования: представить хирургической общественности довольно редкое осложнение тяжёлого деструктивного аппендицита — аррозивное кровотечение и причину его развития. Материал и методы. Опубликован редкий клинический случай из практики — развитие перфорации червеобразного отростка и аррозивного кровотечения из аппендикулярной артерии у больной с острым гангренозным аппендицитом. Результаты и обсуждение. Атипичное течение острого аппендицита волнообразного характера под маской острого аднексита и антибактериальная терапия привели к длительной задержке с операцией в хирургическом отделении. Лишь спонтанно вскрывшийся в брюшную полость аппендикулярный абсцесс позволил диагностировать острый аппендицит и определить показания к неотложной операции, в процессе которой было диагностировано аррозивное кровотечение. Благоприятный исход заболевания обусловлен местным гнойно-некротическим процессом и небольшим гемоперитонеумом. Выводы. Своевременная диагностика острого аппендицита, с использованием дополнительных методов исследования в неясных случаях, с последующей аппендэктомией, является профилактикой достаточно редкостного осложнения – аррозивного кровотечения из аппендикулярной артерии при развитии тяжелых осложненных форм острого деструктивного аппендицита. Objective of the study: to present to the surgical community a rather rare complication of severe destructive appendicitis – arrosive bleeding and the cause of its development. Material and methods. Published a rare clinical case from practice — the development of perforation of the appendix and arrosive bleeding from the appendicular artery in a patient with acute gangrenous appendicitis. Results and its discussion. The atypical course of acute appendicitis of undulating nature under the mask of acute adnexitis and antibacterial therapy has led to a prolonged delay with surgery in the surgical department. Only the appendicular abscess, which spontaneously opened into the abdominal cavity, made it possible to diagnose acute appendicitis and determine indications for emergency surgery, during which arrosive bleeding was diagnosed. The favorable outcome of the disease is due to the local purulent-necrotic process and small hemoperitoneum. Findings. Timely diagnosis of acute appendicitis, with the involvement of additional research methods in unclear cases, and subsequent appendectomy, are the prevention of a rather rare complication — arrosive bleeding from the appendicular artery in the development of severe complicated forms of acute destructive appendicitis.
Аррозивное кровотечение из аппендикулярной артерии при остром деструктивном аппендиците
Arrosive bleeding from the appendicular artery in acute destructive appendicitis
Keywords: апендицит; кровотеча; хірургічне лікування; аппендицит; кровотечение; хирургическое лечение; appendicitis; bleeding; operative surgical proce