Оцінка сучасних методів обтурації кореневих каналів та їх вплив на мікропроникність - Швець, Р. І.; Чертов, Сергій Олександрович; Дац, Валерія Валеріївна; Shvets, R. I.; Chertov, S. O.; Dats, V. V. (My University, 2025)
Мета роботи. Оцінити та порівняти ефективність різних методів обтурації кореневих каналів у запобіганні мікропроникненню. Матеріали та методи. У лабораторному експерименті використовували 30 екстрагованих однокореневих зубів, поділених на три групи відповідно до використаної техніки: латеральна конденсація гутаперчі із силером AH Plus (1 група), ін’єкційна техніка з використанням E&Q Master та силера AH Plus (2 група), система Thermafil із силером AH Plus (3 група). Відбувалася інструментальна підготовка системою ProFile (до розміру 30/04) та промивання 5,25% гіпохлоритом натрію. Після обтурації зразки занурювали в 1% метиленовий синій, після чого проводили розрізи на відстані 2, 5 та 7 мм від апекса для оцінення проникнення барвника під 10-кратним збільшенням. Результати дослідження. У дослідженні встановлено, що ін’єкційна техніка забезпечує найкращу герметизацію з мінімальним мікропроникненням. Система Thermafil показала проміжні результати, тоді як латеральна конденсація мала найвищий рівень проникнення барвника. Отримані дані підтверджують перевагу сучасних тривимірних методів обтурації в досягненні ефективного апікального ущільнення. Висновки. Це дослідження підкреслює переваги тривимірних методів обтурації, зокрема ін’єкційної техніки, в запобіганні апікальному мікропроникненню та забезпеченні довготривалого успіху ендодонтичного лікування. Отримані результати можуть бути практично використані для оптимізації вибору методики обтурації в ендодонтичній практиці з урахуванням анатомії каналу та очікуваної герметичності. The purpose of the work. Evaluate and compare the effectiveness of different methods of root canal obturation in preventing micro-penetration. Materials and methods. In a laboratory experiment, 30 extracted single-rooted teeth were used, divided into three groups according to the technique used: lateral condensation of gutta-percha with AH Plus sealer (group 1), injection technique using E&Q Master and AH Plus sealer (group 2), Thermafil system with AH Plus sealer (group 3). Instrumental preparation with the ProFile system (up to size 30/04) and washed with 5.25% sodium hypochlorite. After obturation, the samples were immersed in 1% methylene blue, followed by incisions made at a distance of 2, 5 and 7 mm from the apex to assess dye penetration at 10-fold magnification. Results of the study. The study found that the injection technique provides the best seal with minimal microleakage. The Thermafil system demonstrated intermediate results, while lateral condensation showed the highest level of dye penetration. These findings confirm the superiority of modern three-dimensional obturation methods in achieving effective apical sealing. Conclusions. This study highlights the benefits of three-dimensional obturation techniques, particularly injection techniques, in preventing apical micropenetration and ensuring the long-term success of endodontic treatment. The results obtained can be practically used to optimize the choice of obturation technique in endodontic practice, taking into account the anatomy of the canal and the expected tightness
Evaluation of modern methods of root canal obstruction and their effect on micropermeability
Keywords: тривимірна обтурація; латеральна конденсація; Thermafil; three-dimensional obturation; lateral condensation