Клініко-патогенетичні аспекти діагностики, лікування та прогнозування хронічної серцевої недостатності ішемічного генезу у хворих з дисфункцією нирок - Лашкул, Дмитро Андрійович; Lashkul, D. A. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
У дисертаційній роботі представлено вирішення проблеми сучасної кардіології щодо підвищення ефективності діагностики, лікування та прогнозування перебігу хронічної серцевої недостатності (ХСН) ішемічного генезу у хворих з дисфункцією нирок. Виявлено особливості клінічного перебігу, варіабельності добового профілю артеріального тиску, структурно-функціонального ремоделювання та діастолічної функції серця, стану екстрацелюлярного матриксу, біомеханічного стресу, запалення, кардіоваскулярного ремоделювання та ураження нирок у хворих на ХСН ішемічного генезу з дисфункцією нирок. Встановлено незалежні предиктори розвитку несприятливих серцево-судинних подій (раптової серцевої смерті, госпіталізації з приводу декомпенсації серцевої недостатності, атеротромботичних подій) у хворих на ХСН ішемічного генезу. Доведено, що при включенні в оптимальну фармакотерапію статинів, триметазидину, нітратів знижується відносний ризик виникнення кумулятивної кінцевої точки у хворих на ХСН ішемічного генезу з дисфункцією нирок. The dissertation presents a solution for the problem of modern cardiology to improving diagnosis, treatment and prognosis of ischemic chronic heart failure in patients with renal dysfunction. The peculiarities of clinical course, variability of daily blood pressure, structural and functional remodeling and diastolic heart function, the state of the extracellular matrix, biomechanical stress, inflammation, cardiovascular remodeling and kidney damage in patients with ischemic heart failure with renal dysfunction. Established independent predictors of adverse cardiovascular events (sudden cardiac death, hospitalization for decompensated heart failure, atherothrombotic events) in patients with ischemic heart failure. It is proved that the addition of statins, trimetazidine, nitrates to optimal drug therapy reduces the relative risk of cumulative outcome in patients with ischemic heart failure with renal dysfunction.
Clinical and pathogenetic aspects of diagnosis, treatment and prediction of ischemic chronic heart failure in patients with renal dysfunction
Keywords: серцева недостатність; нирки; біологічні маркери; фармакотерапія; хроническая сердечная недостаточность; почки; биологические маркеры; фармакотерапия; chronic heart failure; kidney; biological markers; pharmacotherapy