Особливості нейровегетативних порушень у пацієнтів з ішемічною хворобою серця після перенесеної коронавірусної хвороби COVID-19 - Мануйлов, С. М.; Михайловська, Наталія Сергіївна; Manuilov, S. M.; Mykhailovska, N. S. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – дослідити частоту та спектр когнітивних, тривожно-депресивних, вегетативних порушень та їх взаємозв’язок у хворих на ішемічну хворобу серця (ІХС) після перенесеної коронавірусної інфекції COVID-19. Матеріали і методи. У дослідження залучено 71 хворого на ІХС: стабільну стенокардію напруження ІІ–ІІІ ФК (вік – 69,0 [64,0; 76,0] року). У 1 групу (основну) залучили 31 хворого на ІХС після перенесеного COVID-19; у 2 групу (порівняння) – 40 пацієнтів з ІХС, які не хворіли на COVID-19. Визначили спектральні та часові параметри варіабельності серцевого ритму (ВСР) за допомогою добового моніторування ЕКГ за Холтером, тривожно-депресивні розлади (ТДР) оцінювали за допомогою шкали HADS, когнітивний статус пацієнтів – за шкалою MoCa. Результати. У хворих на ІХС, які перенесли COVID-19, зафіксували вищу частоту виявлення ТДР і вищий рівень тривоги (16 [10; 24] проти 10 [9; 13] балів; р < 0,05), депресії (14 [8; 20] проти 11 [10; 12] балів; р < 0,05) порівняно з пацієнтами без COVID-19. У хворих обох груп встановлено переважання тривожного компонента над депресивним. У пацієнтів з ІХС, які перенесли COVID-19, виявлено зниження загального бала за шкалою MoCa порівняно з обстеженими без COVID-19 (24 [22; 26] проти 28 [26; 30] балів, р < 0,05). Встановлено зв’язок між сумарним рівнем тривоги, депресії та вираженістю когнітивних порушень (r = -0,36, p < 0,05). У хворих на ІХС після перенесеного COVID-19 визначили підвищення тонусу симпатичного та парасимпатичного відділів вегетативної нервової системи протягом доби, збільшення співвідношення LF/HF в активний період, активацію повільно діючих гуморальних механізмів регуляції на тлі збільшення стрес-індексу та індексу централізації. В групі хворих на ІХС після перенесеного COVID-19 встановлено широкий спектр кореляційних зв’язків між рівнем ТДР, когнітивних розладів і показниками ВСР. The aim of the study. To examine the frequency and spectrum of cognitive, anxiety-depressive, autonomic disorders and their interrelationship in patients with coronary heart disease (CHD) after COVID-19 infection. Materials and methods. The study involved 71 patients with CHD, stable angina pectoris FC II–III (age 69.0 [64.0; 76.0] years): group 1 (main) – 31 CHD patients after COVID-19; group 2 (comparison) – 40 CHD patients without COVID-19 history. Spectral and temporal HRV parameters were assessed using 24-hour Holter ECG monitoring, anxiety-depressive disorders (ADD) – using the HADS scale, cognitive status of patients – according to the MoCa scale. Results. CHD patients after COVID-19 had a higher frequency of ADD detection and a greater anxiety level (16 [10; 24] versus 10 [9; 13] points, p < 0.05), depression (14 [8; 20] versus 11 [10; 12] points, p < 0.05) as compared to patients without previous history of COVID-19. At the same time, the predominance of the anxiety component over the depressive one in patients of both groups has been revealed. In CHD patients after COVID-19, a decrease in the total MoCa scale score has been found as compared to patients without COVID-19: 24 [22; 26] versus 28 [26; 30] points, p < 0.05. There was an association between the total level of anxiety and depression and the severity of cognitive impairment (r = -0.36, p < 0.05). CHD patients exposed to COVID-19 showed an increased sympathetic and parasympathetic tone of the central nervous system within 24 hours, an increased LF/HF ratio during the active period, activation of slow-acting humoral regulation mechanisms amid increasing stress index and centralization index. In the group of patients with CHD after COVID-19, a wide range of correlations between the rate of ADD, cognitive disorders and HRV parameters has been found.
Characteristics of neurovegetative disorders in ischemic heart disease patients after coronavirus disease 2019 (COVID-19)
Мануйлов С. М. - ORCID ID: 0009-0008-3073-4538; Михайловська Н. С. - ORCID ID: 0000-0001-6781-9406.
Keywords: ішемічна хвороба серця; тривога; депресія; когнітивні розлади; варіабельність серцевого ритму; вегетативна дисфункція; взаємозв’язок; coronary heart disease; anxiety; depression; cognitive impairment; heart rate variability; autonomic dysfunction; relationship