Реконструктивные операции при тромбозах бедренно-подколенного сегмента - Волошин, А. Н.; Суздаленко, А. В.; Баранецкий, В. В.; Волошин, Олександр Миколайович (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Проведено комплексне хірургічне лікування 31 пацієнта з тромбозом стегново-підколінного сегмента. 15 хворим основної групи виконано тромбектомію зі стегново-підколінного сегмента з пластикою тібіофібулярного стовбура, що дозволило зберегти кінцівки у 100% пацієнтів і в 20% випадків спричинило повну елімінацію больового синдрому. Найкращі результати лікування при гострих артеріальних тромбозах отримано у хворих з IБ і IIА ступенем гострої ішемії, яким виконано екстрену тромбектомію зі стегново підколінного сегмента та пластика тібіофібулярного стовбура. Проведено комплексное хирургическое лечение 31 пациента с тромбозом бедренно-подколенного сегмента. 15 больным основной группы выполнена тромбэктомия из бедренно-подколенного сегмента с пластикой тибиофибулярного ствола, что позволило сохранить конечности у 100% пациентов и у 20% привело к полной элиминации болевого синдрома. Наилучшие результаты лечения при острых артериальных тромбозах получены у больных с IБ и IIА степенью острой ишемии, которым была выполнена экстренная тромбэктомия из бедренно-подколенного сегмента с пластикой тибиофибулярного ствола. 31 patients with thromboses of femoral- popliteal segment were surgically treated. In 15 patients of general group trombectomy from femoralpopliteal segment with auto venous plastic of tibia-fibular segment was used. This method helped to save lower extremities in 100 % of patients, and in 20 % complete elimination was observed. The best results of surgical treatment were gained in patients with IB і IIА degree of acute ischemia, who undergone urgent trombectomy from femoral- popliteal segment and auto venous plastics of tibia-fibular segment.
Keywords: тромбоз; стегново-підколінний сегмент; малогомілкова артерія; тромбоз; бедренно-подколенный сегмент; малоберцовая артерия; thrombosis; femoral-popliteal segment; fibular artery