Генетичні аспекти порушення репродуктивної функції у чоловіків - Сухонос, Оксана Сергіївна; Нікіфоров, Олег Анатолійович; Авраменко, Наталія Вікторівна; Сухонос, О. С.; Никифоров, О. А.; Авраменко, Н. В.; Sukhonos, O. S.; Nikiforov, O. A.; Avramenko, N. V. (My University, 2019)
Мета роботи – аналіз наукової літератури, що описує роль генетичних факторів у порушенні репродуктивної функції у чоловіків. Результати. В статті проведено аналіз даних наукової літератури про роль генетичних факторів в порушенні репродуктивної функції у чоловіків, а також розглянуті сучасні методи діагностики генетичних причин чоловічого безпліддя. Літературні дані свідчать про великий інтерес, що проявляється до вивчення стану репродуктивного здоров’я чоловіків. Генетичні дослідження останніх років свідчать, що значна частина порушень репродуктивної функції у чоловіків обумовлена генетичними чинниками і, зокрема, хромосомними аномаліями. У зв’язку з цим велике значення має цитогенетичне і молекулярно-генетичне обстеження пацієнтів з порушенням репродуктивної функції. Висновки. Проаналізовані дані про роль генетичних факторів в порушенні репродуктивної функції у чоловіків і розглянуті сучасні методи, що можуть бути використані для діагностики чоловічого безпліддя. Використання в діагностиці сучасних молекулярно-цитогенетичних і молекулярно-генетичних методів значно підвищить частоту виявлення порушень репродуктивної функції у чоловіків генетичної природи та вплинуть на вибір найбільш успішного методу подолання чоловічого безпліддя. Літературні дані дозволяють підвищити інформативність причин порушення фертильності у чоловіків, а також скоротити групу так званого ідіопатичного безпліддя. Цель работы – анализ научной литературы, описывающей роль генетических факторов в нарушении репродуктивной функции у мужчин. Результаты. В статье проведен анализ данных научной литературы о роли генетических факторов в нарушении репродуктивной функции у мужчин, а также рассмотрены современные методы диагностики для выявления генетических причин мужского бесплодия. Литературные данные свидетельствуют о большом интересе, проявляемом к изучению состояния репродуктивного здоровья мужчин. Генетические исследования последних лет свидетельствуют, что значительная часть нарушений репродуктивной функции у мужчин обусловлена генетическими факторами и, в частности, хромосомными аномалиями. В связи с этим большое значение имеет цитогенетическое и молекулярно-генетическое обследование пациентов с нарушением репродуктивной функции. Выводы. Проанализированы данные о роли генетических факторов в нарушении репродуктивной функции у мужчин и рассмотрены современные методы, которые могут быть использованы для диагностики мужского бесплодия. Использование в диагностике современных молекулярно-цитогенетических и молекулярно-генетических методов значительно повысит частоту выявления нарушений репродуктивной функции у мужчин генетической природы и повлияют на выбор наиболее успешного метода преодоления мужского бесплодия. Литературные данные позволяют повысить информативность причин нарушения фертильности у мужчин, а также сократить группу так называемого идиопатического бесплодия. Purpose – analysis of scientific literature describing the role of genetic factors in violation of reproductive function in men. Results. The article analyzes the data of scientific literature on the role of genetic factors in the violation of reproductive function in men and describes modern diagnostic methods for revealing the genetic causes of male infertility. Literary data indicate a great interest in the study of the reproductive health of men. Genetic studies of recent years show that a significant part of reproductive disorders in men is due to genetic factors and, in particular, chromosomal abnormalities. In connection with this, the cytogenetic and molecular-genetic examination of patients with a violation of the reproductive function is of great importance. According to the literature, there are the main genetic factors of male infertility: chromosomal aberrations, mutations (at the level of the gene or group of genes), DNA damage of the sperm itself. Among the genes directly involved in the process of spermatogenesis, several major groups can be identified. The first group includes genes involved in the development of the male reproductive system and in the sexual differentiation. The second group includes genes that provide endocrine regulation. The third group consists of genes involved in the process of spermatogenesis. Conclusions. Analyzed the data on the role of genetic factors in the violation of reproductive function in men and examined modern methods that can be used to diagnose male infertility. The use of modern molecular-cytogenetic and molecular genetic methods in diagnostics significantly increases the frequency of detection of reproductive disorders in men of a genetic nature and will influence the choice of the most successful method of treating male infertility. Literary data allow us to determine the informative nature of the causes of impaired fertility in men, and also to reduce the group of so-called idiopathic infertility.
Генетические аспекты нарушения репродуктивной функции у мужчин
Genetic aspects of violation of reproductive function in men
Keywords: порушення репродуктивної функції; каріотип; хромосомні аномалії; цитогенетична діагностика; молекулярно-генетичні дослідження; нарушение репродуктивной функции; кариотип; хромосомные аномалии; цитогенетическая диагностика; молекулярно-генетические исследования; violation of reproductive function; karyotype; chromosomal abnormalities; cytogenetic diagnostics; molecular genetic studies