Хромато-мас-спектроскопія настоянки личинок великої воскової молі - Корнієвський, Юрій Іванович; Панасенко, Олександр Іванович; Корнієвська, Валентина Григорівна; Богуславська, Наталія Юріївна; Корниевский, Ю. И.; Панасенко, А. И.; Корниевская, В. Г.; Богуславская, Н. Ю.; Korniievskyi, Yu. I.; Panasenko, O. I.; Korniievska, V. G.; Boguslavska, N. Yu. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Настоянка личинок великої воскової молі – народний засіб, відомий із середини XVII століття. Її застосовували для лікування туберкульозу, атеросклерозу, кардіосклерозу, стенокардії та вікових змін, хронічних бронхолегеневих захворювань (зокрема в педіатрії), коли використання антибіотиків або інших хіміотерапевтичних методів не дає позитивного результату. В акушерстві та гінекології застосовують для лікування клімактеричних розладів, безпліддя, невиношування вагітності та багатьох інших захворювань. Відоме використання як засобу, що затримує старіння. Мета роботи – за допомогою газорідинної хроматографії визначити компонентний склад настоянки, виготовленої з личинок великої воскової молі. Матеріали та методи. Сировина (личинки воскової молі) заготовлена у вересні 2017 р. (смт Томаківка Дніпропетровської області). Настоянку готували з личинок воскової молі згідно з методикою виготовлення настоянок. Досліджували на газовому хроматографі Agilent 7890B із мас-спектрометричним детектором 5977B. Для ідентифікації компонентів використали бібліотеку мас-спектрів NIST14. Настойка личинок большой восковой моли – народное средство, известное с середины XVII века. Ее применяли для лечения туберкулеза, атеросклероза, кардиосклероза, стенокардии, хронических бронхолегочных заболеваний (в том числе в педиатрии), когда применение антибиотиков или других химиотерапевтических методов не дает положительного результата. В акушерстве и гинекологии используют при лечении климактерических расстройств, бесплодия, недоношенной беременности и многих других заболеваний. Известно использование в качестве средства, задерживающего старение. Цель работы – с помощью газожидкостной хроматографии определить компонентный состав настойки, изготовленной из личинок большой восковой моли. Материалы и методы. Сырье (личинки восковой моли) заготовлено в сентябре 2017 г. (пгт Томаковка Днепропетровской области). Настойку готовили из личинок восковой моли согласно методике изготовления настоек. Настойку исследовали на газовом хроматографе Agilent 7890B с масс-спектрометрическим детектором 5977B. Для идентификации компонентов использована библиотека масс-спектров NIST14. Tincture of larvae of large wax moth, as a folk remedy, is known since the middle of the 17th century and was used to treat tuberculosis, chronic bronchopulmonary diseases (including pediatrics), when conventional treatment (antibiotics or other chemotherapeutic methods) does not give a positive result, in obstetrics and gynecology in the treatment of climacteric disorders, infertility, miscarriage and many other diseases, as well as means of delaying aging. The purpose of the work is to determine the component composition of the tincture made of larvae of large wax moth harvested raw materials using gas chromatography (Tomakivka, Dnipro region). Materials and methods. Raw materials (wax moth larvae) were harvested in September 2017 (Tomakivka, Dnipro region). The tincture was prepared from wax moth larvae according to the method of making tinctures. The tincture was tested on an Agilent 7890B gas chromatograph with a mass spectrometer detector 5977B. To identify the components, the NIST14 mass spectrometer library was used.
Хромато-масс-спектроскопия настойки личинок большой восковой моли
Chromatography-mass spectroscopy of larvae of large wax moths
Keywords: хромато-мас-спектроскопія; настоянка личинок воскової молі; площа піків; хромато-масс-спектроскопия; настойка личинок восковой моли; площадь пиков; chromatography-mass spectroscopy; tincture of wax moth larvae; peak area