Клінічний випадок ураження аортального клапана у пацієнтки з периферичною формою анкілозивного спондилоартриту - Рекалов, Дмитро Геннадійович; Данюк, Інна Олександрівна; Рекалов, Д. Г.; Данюк, И. А.; Rekalov, D. G.; Danyuk, I. O. (Київ : Моріон, 2018)
Анкілозивний спондилоартрит — хронічний, переважно прогресуючий запальний процес невідомої етіології, що уражає головним чином крижово-клубові суглоби, суглоби хребта, фіброзні кільця та зв’язки хребта, що призводить до їх поступового анкілозу. Описано випадок нетипового перебігу спондилоартриту у жінки віком 36 років, що супроводжувався доволі рідкісними вісцеральними ураженнями, зокрема виникненням недостатності аортального клапана. У статті проаналізовані питання патогенезу, діагностики та клінічного перебігу захворювання. Резюме. Анкилозирующий спондилоартрит — хронический, преимущественно прогрессирующий воспалительный процесс неизвестной этиологии, поражающий в основном крестцово-подвздошные суставы, суставы позвоночнина, фиброзные кольца и связки позвоночника, что приводит к их постепенному анкилозу. Описан случай нетипичного течения спондилоартрите у женщины в возрасте 36 лет, сопровождавшегося довольно редкими висцеральными поражениями, в частности возникновением недостаточности аортального клапана. В статье проанализированы вопросы патогенеза, диагностики и клинического течения заболевания. Summary. Ankylosing spondylitis is a chronic, mostly progressive inflammatory process of unknown etiology that affects mainly the sacroiliac joints, spine joints, fibrous rings and spine bones, which leads to their gradual ankylosis. The case of an atypical course of spondyarthritis in a woman of 36 years, which was accompanied by rather rare visceral lesions, in particular, the occurrence of aortic valve insufficiency, is described. The article analyzes the problems of pathogenesis, diagnosis and clinical course of the disease.
Клинический случай поражения аортального клапана у пациентки с периферической формой анкилозирующего спондилоартрита
Clinical case of aortic valve insufficiency in a patient with peripheral ankylosing spondylitis
Keywords: анкілозивний спондилоартрит; недостатність аортального клапана; HLA-B27-асоційована патологія; анкилозирующий спондилоартрит; недостаточность аортального клапана; HLA-B27- ассоциированная патология; ankylosing spondyarthritis; aortic valve insufficiency; /-/M-627-associated pathology