Методика підготовки індивідуального інструмента для ендопротезування колінного суглоба - Головаха, Максим Леонідович; Бондаренко, С. А.; Golovakha, M. L.; Bondarenko, S. A. (My University, 2022)
Objective. To improve the results of total knee arthroplasty by developing a methodology for the design and manufacture of an individual instrument for the implants accuracy installation. Methods. An analysis of the literature on various concepts of alignment was carried out. In practice, one of them was chosen depending on the clinical case. For preoperative planning, a CT scan of the lower extremities was performed with the capture of the pelvis or hip joint; feet completely or up to the calcaneus (CT 64 or 128 slices were used for better visualization and increased accuracy). With the help of RadiAnt DICOM, the 3D model was converted into an STL file, which was uploaded to the FreeformPlus program, where preoperative planning was done. The program allows not only to assess the presence of varus or valgus deformity of the limb, to determine its degree, but also other deformities of the lower legs. In the program, after assessing the deformity, we perform preoperative planning using one of the concepts: anatomical, mechanical, or kinematic. Мета. Покращити результати ендопротезування колінного суглоба за допомогою розроблення методики проєктування та виготовлення індивідуального інструмента для точності встановлення компонентів ендопротеза. Методи. Проведений аналіз літератури щодо різних концепцій вирівнювання. На практиці обирали одну з них залежно від клінічного випадку. Для проведення передопераційного планування виконували КТ нижніх кінцівок із захопленням таза або кульшового суглоба; стопи повністю або до надп’яткової кістки. Для кращої візуалізації та підвищення точності використано КТ 68 або 128 зрізів. За допомогою RadiAnt DICOM переводили 3D‒модель у STL‒файл, який завантажували в програму FreeformPlus, де виконували передопераційне планування. Програма дає змогу не лише оцінити наявність варусної або вальгусної деформацію кінцівки, визначити її ступінь, а й інші деформації стегнової кістки чи кісток гомілки. У програмі після оцінювання деформації виконуємо передопераційне планування з використанням однієї з концепцій: анатомічне, механічне чи кінематичне.
Method of preparation individual instrument for knee arthroplasty
Keywords: колінний суглоб; гонартроз; ендопротезування; індивідуальний інструмент; knee joint; gonarthrosis; endoprosthesis; individual instrument