Оптимізація ранньої діагностики остеопенії та оцінювання ризиків її прогресування у передчасно народжених дітей - Цимбал, Анна Юріївна; Tsymbal, A. Yu. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
В дисертаційній роботі наведені дані власних спостережень з 2019 по 2022 роки - загальноклінічних, лабораторно-біохімічних, імуноферментних, статистичних методів досліджень 138 дітей, з них 70 недоношених новонароджених від одноплідної вагітності, 24 пари недоношених близнюків (48 дітей) та контрольна група 20 умовно здорових доношених дітей без ознак порушення формування кістково-суглобової системи, народжених соматично умовно здоровими матерями з 37-го до 40-й тиждень гестації. Термін народження недоношених дітей коливався від 28 тижнів ± 0/7 днів до 36 тижнів 6/7 днів. Обстеження та лікування недоношених дітей у стаціонарі тривало 24,8±3,9 доби залежно від терміну гестації при народженні та тяжкості стану пацієнтів. The dissertation presents data from personal observations conducted between 2019 and 2022, encompassing general clinical, laboratory-biochemical, immunoenzymatic, and statistical research methods on 138 children, including 70 preterm newborns from singleton pregnancies, 24 pairs of preterm twins (48 children), and a control group of 20 conditionally healthy full-term children without signs of bone and joint system formation disorders, born to somatically healthy mothers between the 37th and 40th weeks of gestation. The gestational age of the preterm infants ranged from 28 weeks ± 0/7 days to 36 weeks 6/7 days. The examination and treatment of preterm infants in the hospital lasted 24,8±3,9 days, depending on the gestational age at birth and the severity of the patients' condition. The distribution of children in the study groups was based on gestational age at birth. Group 1 included children from singleton pregnancies with severe and moderate prematurity, born at a gestational age of 33 weeks or less. Group 2 consisted of children from singleton pregnancies with late prematurity, whose gestational age at birth was 34 weeks or more.
Optimization of early diagnosis of osteopenia and assessment of the risks of its progression in preterm infants
Keywords: недоношеність; новонароджені; діти раннього віку; мікроелементи; Ca; вітамін D; остеопенія; парентеральне харчування; прогноз; клініка; фактори ризику; діагностика; ультразвукове дослідження; prematurity; newborns; infants; trace elements; calcium; vitamin D; osteopenia; parenteral nutrition; prognosis; clinic; risk factors; diagnosis; ultrasound examination