Антиоксидантна та протиапоптозна дія препаратів для наркозу при моделюванні внутрішньочерепної гематоми у щурів - Абрамов, Андрій Володимирович; Бєленічев, Ігор Федорович; Зайцев, Станіслав Євгенович (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Здійснено оцінку впливу препаратів загальної анестезії (тіопентал натрію, кетамін, ГОМК, пропофол, фентаніл, лідокаїн) при моделюванні внутрішньочерепної гематоми на інтенсивність оксидантного стресу, а також вивчено їх антиапоптозну дію. Показано, що при використанні лідокаїну, фентанілу, кетаміну та ГОМКу рівень оксидантного стрессу, апоптозу та гіпоенергетичного пошкодження виражений найменше. Произведена оценка влияния препаратов общей анестезии (тиопентал натрия, кетамин, ГОМК, пропофол, фентанил, лидокаин) при моделировании внутричерепной гематомы на интенсивность окислительного стресса, а также изучено и их противоапоптозное действие. Показано, что при использовании лидокаина, фентанила, кетамина и ГОМКа уровень оксидантного стресса, апоптоза и гипоенергетического повреждения выражен наименьшим образом. The paper evaluated the influence of drugs general anesthesia (thiopental sodium, ketamine, GHB, propofol, fentanyl, lidocaine) on the intensity of oxidative stress, and their antiapoptozis action in the simulation of intracranial hemorrhage. It is shown that the use of lidocaine, fentanyl, ketamine and GHB levels of oxidative stress and apoptosis expressed in the smallest way.
Keywords: внутрішньочерепна гематома; окислювальна модифікація білка; апоптоз; АТФ; лактат; каталаза; NO; NOS; внутричерепная гематома; окислительная модификация белка; апоптоз; АТФ; лактат; каталаза; NO; NOS; intracranial hematoma; oxidative modification of protein; apoptosis; ATP; lactate; catalase; NO; NOS