Коррекция метаболических нарушений в профилактике и лечении диабетической ретинопатии - Завгородняя, Н. Г.; Михальчик, С. В.; Завгородня, Наталія Григорівна; Михальчик, Сергій Валерійович; Zavgorodnyaya, N. G.; Mykhalchyk, S. V. (My University, 2013)
При діабетичної ретинопатії, яка супроводжується руйнуванням кровоносних капілярів і ішемією сітківки, спостерігається зниження активності антиоксидатної системи в порівнянні з нормою, що може бути обумовлено і порушенням транспорту каротиноїдів з потоком крові у хворих на цукровий діабет (ЦД). Застосування коротких картіноідов останнім часом викликає інтерес, як потужного противоангіогенного і протиішемічного фактора. Мета дослідження: підвищення ефективності лікування хворих з ДР шляхом метаболічного захисту з увімкненням в комплекс лікування коротких каротиноїдів. Обстежено 94 пацієнта з ЦД II типу з діабетичною ретинопатією. Всі хворі були розділені на 2 групи, залежно від стадії ДРП ( за рекомендованою ВООЗ класифікації Kohner і Porta, 1991 р.). У I групу увійшли 59 осіб ( 128 очей) з непроліферативної ДРП (вік від 53 до 80 років, в середньому 65 + 1,5 років). II групу склали 28 хворих ( 48 очей) з препролиферативной ДРП (вік від 48 до 82 років, в середньому 65 + 1,4 років). Контрольну групу, яку можна порівняти за статтю та віком склали 7 (14 очей) пацієнтів без очних ускладнень. Всім хворим в лікування був включений комплекс коротких каротиноїдів «Мультікаренол-6». До лікування у двох групах хворих гострота зору була знижена в середньому до ( 0,61 ± 0,03 ) одиниць (од.) (p<0.05), КЧСМ знижений до 29,4 ± 1,2 Гц (p < 0.05) і поріг електричної чутливості по фосфенов ПЕЧФ збільшений до 148 ± 0,7 мкА (p < 0.05). Після лікування було виявлено достовірне підвищення некоррегірованной гостроти зору у 93% хворих на 0,25 од , корегований гостроти зору , збільшення загальної лабільності сітківки в середньому на 8-16 Гц, рівень ПЕЧФ знизився до 87 мкА (p < 0.05), підвищилася світлочутливість сітківки в середньому на 16 Дб, зменшилася кількість відносних худобою, суб’єктивно всі хворі відзначали загального самопочуття. Висновки: Додаткове застосування коротких каротиноїдів в комплексній терапії діабетичної ретинопатії достовірно покращує клінічні та функціональні показники органа зору у хворих на ЦД. Вони повинні бути включені в комплекс лікування хворих на діабетичну ретинопатію, а також рекомендовані для профілактики діабетичних ускладнень у цієї групи хворих. Diabetes mellitus is the first among systemic diseases that lead to loss of vision. The main cause of blindness in diabetes is diabetic retinopathy (DRP). The incidence of DRP depends on the type of diabetes and according to various authors in Ukraine detected in 30 - 90% of diabetic patients. Examined 94 patients with type II diabetes and diabetic retinopathy. The patients were divided into 3 groups, depending on the stage of PDD (as recommended by WHO classification Kohner and Porta, 1991). The control group, matched by sex and age were 7 patients without ocular complications. All patients were included in the treatment of complex short carotenoids «Multicarenol-6». Result and discussion: Before treatment the patients from the first group were suffering from decrement in visual acuity in average to (0.61±0.03 points) (p<0.05). CFFF was decreased to 29.4±1.2 Hz (p<0.05) and electric sensibility threshold increased up to 148±0.7 mkA (p<0.05). As a result the incorrected vision increased for 93% of patients for 0.25 pts and corrected vision increased for 0.3 to 0.4 pts., the increase of general lability of retina was about 8 to 16 Hz and the level of LESP decreased down to 87 mkA (p<0.05). The photosensitivity increased averagely for 16 Db, Subjectively all the patients were seeing the improvement of vision. Conclusion: Additional administration of short carotenoids in comprehensive treatment of diabetic retinopathy improves clinical and functional sight indicants for diabetes patients. They should be included into comprehensive treatment of diabetic retinopathy as well as should be recommended for prevention of diabetic sequelas for this group of patients.
Корекції метаболічних порушень у профілактиці та лікуванні діабетичної ретинопатії
Metabolic care in the prevention and treatment of diabetic retinopathy
Keywords: цукровий діабет; короткі каротиноїди; лікування діабетичної ретинопатії