Компетентності: категоріальний апарат вищої фармацевтичної освіти - Алєксєєва, Ірина Миколаївна; Alyeksyeyeva, I. M. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Незважаючи на всю інституціональну значущість у законодавстві про вищу освіту правової категорії «кваліфікація» як результат офіційного оцінювання та визнання освіти, слід також відзначити, що її артикуляція в Законі України «Про вищу освіту» не є кінцевою/вичерпною, а відсильною. Мета роботи – вивчення змісту цієї категорії, а також (для її повного, глибокого розуміння) з’ясування додаткових тлумачень поняття компетентності, яким у загальному вигляді позначено зміст кваліфікації (ст. 1, п. 1, п/п 12) [1]. Матеріали та методи. Для досягнення мети дослідження використовували такі основні методи як бібліографічний, лінгвістичний, змістовно-правовий і порівняльно-правовий. Зокрема, проаналізовано стан нормативно-правового визначення поняття «компетентності» сучасного фахівця та її роль у вищій освіті й обґрунтовано, що взагалі дефініція «компетентність» – це інтегрована готовність/здатність фахівця до цілісної діяльності з вирішення практичних завдань відповідного кваліфікаційного рівня (у роботі, освіті або особистісному розвитку). Результати. Під час дослідження додатково доведено важливість з’ясування сутності та змісту компетентності як критерію якості освіти для підготовки майбутніх медичних і фармацевтичних працівників. Підкреслено, що загальні енциклопедичні джерела та національні нормативно-правові акти й міжнародні офіційні документи містять трактування дефініцій «компетенція/ компетентність/компетентності/компетентний» у двох площинах, а саме: професійній, як коло повноважень (прав та обов’язків) юридичних і фізичних осіб, та академічній/освітній, як наявність знань, досвіду в будь-якій галузі, обізнаності з чим-небудь. Це свідчить про інтегральний характер цього критерію якості освіти, котрий характеризує співвідношення між кваліфікаційним рівнем, що здобутий відповідно до стандартів вищої освіти, та конкурентоспроможністю. Висновки. Під час дослідження доведено, що компетентність (компетентності) є центральним елементом дефініції «кваліфікація», що визначає її зміст: формальні критерії (знання, вміння, практичні навички, способи мислення, професійні, світоглядні та громадянські якості, морально-етичні цінності), котрі покладені в основу оцінювання рівня підготовленості, ступеня придатності випускника вищого навчального закладу, зокрема медичного або фармацевтичного, до певного виду роботи за спеціальністю або подальшого навчання чи особистісного розвитку. Despite the institutional importance of the law on higher education legal category of “qualification”, as a result of a formal assessment and recognition of education, it should be also noted that in its articulation of the Law of Ukraine “On higher education” is not the ultimate/exhaustive, and referential. Purpose – to study the content of this category, as well as for its full and deep understanding, and also the elucidation of additional interpretations of the concept of competence, which generally indicates the content of the qualification. Materials and methods. To achieve the purpose of the study, the following basic methods have been used: bibliographic, linguistic, legal and content-rather-legal. In particular, the regulatory definition of “competence” of the modern professional and their role in higher education have been analyzed, and it has been proved that general definition of competence – is an integrated readiness/professional capacity for holistic efforts to solve practical problems of the corresponding qualification level (in the work, education or personal development). Results. The study is further proof of the importance of finding the essence and content of competence as a criterion of quality education for the training of future medical and pharmaceutical workers. It was emphasized that the general encyclopedic sources and national regulations and international official documents contain the interpretation of the definitions of “competence/competence/competence/ competent” in two planes, namely professional, like a circle of powers (rights and obligations), legal entities and individuals; and the academic/educational, as the availability of knowledge and experience to anyone, with anything awareness. Conclusions. The study proved that the competence is a central element of the definition of “qualification” that determines its contents – formal criteria (knowledge, abilities, skills, ways of thinking, professional, philosophical and civic qualities, moral and ethical values), put the basis for assessing the level of preparedness, fitness degree graduate institution of higher education (including medical or pharmaceutical) to a certain type of professional work or further training or personal development.
Competence: the categorical apparatus of higher pharmaceutical education
Keywords: фармацевтична освіта; професійна компетентність; education pharmacy; professional competence