Хромато-мас-спектроскопія настоянки Solidago virgaurea L - Корнієвський, Юрій Іванович; Корнієвська, Валентина Григорівна; Хімчик, І. А.; Суховой, Григорій Пилипович (Харків : НФаУ, 2020)
Золотушник звичайний (золота різка) – Solidago virgaurea L., представник родини айстрових – Asteraceae володіє в’яжучими, протидіарейними властивостями (таніни), абезпечує протизапальну, знеболюючу, сечогінну (лейокарпозид), фунгіцидну (віргаурасапоніни) дію, зменшує проникність кровоносних судин, підвищує їх резистентність, покращує венозний кровообіг (флавоноїди). Рослина не включена до ДФУ, але широко використовується в народній медицині, є перспективною рослиною флори України, тому поглиблене фітохімічне дослідження Solidago virgaurea L. є актуальним.
Keywords: золотушник звичайний; Solidago virgaurea L.