Кровотеча після ендоскопічного втручання на великому дуоденальному сосочку (огляд літератури) - Сиволап, Дмитро Віталійович; Syvolap, D. V. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Ендоскопічна біліарна сфінктеротомія (ЕПСТ) – наріжний камінь ендоскопічної ретроградної холангіопанкреатографії (ЕРХПГ), а кровотеча є одним із найчастіших ускладнень після ЕПСТ. Частота кровотечі після ЕПСТ істотно варіює – від 1,0 % до 48,0 %. Клінічно кровотеча може бути і незначною, і становити загрозу для життя пацієнта. Мета роботи – з’ясування частоти та факторів ризику негайної, відстроченої та повторної кровотечі після ЕПСТ, пошук шляхів запобігання та найефективніших методів лікування цього ускладнення на підставі вивчення результатів метааналізів останніх досліджень. Висновки. Кровотеча після ендоскопічної папілосфінктеротомії – поширене ускладнення, що спричиняє смертність на рівні 1,2–9,0 %. Незалежними факторами ризику є цироз печінки, виразка дванадцятипалої кишки, термінальна стадія ниркової недостатності, гемодіаліз, тривалість процедури, попереднє приймання антитромбоцитарних препаратів, особливо у хворих із низьким рівнем тромбоцитів (<100 000/мкл) та пацієнтів старечого віку (>80 років). Ризик кровотечі після ЕПСТ не залежить від довжини розсічення сосочка, а превентивне застосування інгібіторів протонної помпи не зменшує ризик кровотечі після EПСT. Endoscopic biliary sphincterotomy (EST) is the cornerstone of endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP), and bleeding is one of the most common complications after performing EST. The frequency of bleeding after EST varies greatly from 1.0 % to 48.0 %. Clinically, bleeding can range from minor to life-threatening. The aim of the work was to find out the frequency and risk factors for immediate, delayed and recurrent bleeding after EST, ways of prevention and the most effective methods of treatment for this complication based on the meta-analysis results of recent years. Conclusions. Bleeding after endoscopic papillosphincterotomy is a common complication with a mortality rate of 1.2–9.0 %. Independent risk factors are liver cirrhosis, duodenal ulcer, end-stage renal failure, hemodialysis, duration of the procedure, prior use of antiplatelet drugs, especially in patients with a low level of platelets (<100,000/μL), and elderly individuals (>80 years). The risk of bleeding after EST does not depend on the size of papillectomy, and the preventive use of proton pump inhibitors does not reduce the risk of bleeding after EST.
Bleeding after endoscopic intervention for the major duodenal papilla (a literature review)
Сиволап Д. В. - ORCID ID: 0000-0001-5829-2139
Keywords: ендоскопічна біліарна сфінктеротомія; ендоскопічна папілосфінктеротомія; кровотеча; фактори ризику; профілактика; лікування; endoscopic biliary sphincterotomy; endoscopic papillosphincterotomy; bleeding; risk factors; prevention; treatment