Ларингофарингеальний рефлюкс: сучасний погляд і суперечності - Кришталь, В. М.; Мельнікова, Ольга Валеріївна; Хоролець, Ольга Володимирівна; Ганчева, Ольга Вікторівна; Kryshtal, V. M.; Melnikova, O. V.; Khorolets, O. V.; Hancheva, O. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – за результатами аналізу результатів експериментальних досліджень і клінічних спостережень систематизувати сучасні уявлення й описати ключові патогенетичні варіанти формування ларингофарингеального рефлюксу. Матеріали і методи. Проаналізовано патогенетичні варіанти формування ларингофарингеального рефлюксу (ЛФР) із застосуванням методів аналізу, синтезу й узагальнення наукових даних. Інформаційна база сформована шляхом систематичного пошуку публікацій у міжнародних наукометричних базах даних, зокрема PubMed, Scopus, Web of Science та Google Scholar. Для аналізу обрано 90 джерел відповідно до критеріїв наукової значущості (високий квартиль журналу, h-індекс авторів, статистична обґрунтованість). Стратегія пошуку передбачала етапи визначення актуальності проблематики, формування релевантних запитів (laryngopharyngeal reflux, vagus reflex, autonomic nervous system тощо), критичне оцінювання достовірності джерел, порівняння результатів, що отримані в різних дослідженнях, та узагальнення отриманих даних. The aim of this study is to systematize current concepts and describe key pathogenetic variants of laryngopharyngeal reflux formation based on the analysis of recent experimental research and clinical observations. Materials and methods. The study examined pathogenetic mechanisms of laryngopharyngeal reflux (LPR) formation using methods of analysis, synthesis, and generalization of scientific data. The information base was formed through a systematic literature search in international scientometric databases, in particular PubMed, Scopus, Web of Science, and Google Scholar. A total of 90 sources were selected for further analysis according to criteria of scientific significance (high journal quartile, authors’ h-index, and statistical validity). The search strategy included the identification of the topic’s relevance, formulation of appropriate queries (laryngopharyngeal reflux, vagus reflex, autonomic nervous system, etc.), critically assessing the reliability of sources, comparing results between studies, and summarizing the data obtained.
Laryngopharyngeal reflux: current perspectives and controversies
Keywords: ларингофарингеальний рефлюкс; гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; автономна нервова система; вагусний рефлекс; неспроможність фізіологічної кардії; порушення моторики стравоходу; ахалазія; laryngopharyngeal reflux; gastroesophageal reflux dіsease; аutonomic nervous system; vagal reflex; physiological сardia incompetence; esophageal motility disorders; achalasia