Роль деяких цитокінів у розвитку хіміорезистентного туберкульозу легень - Разнатовська, Олена Миколаївна; Разнатовская, Е. Н.; Raznatovska, O. M. (Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського, 2011)
Проведено аналіз літературних джерел стосовно ролі цитокінів - IL-2, IL-6, TNF-α, IL-4, IL-10 у хворих на хіміорезистентний туберкульоз легень. Встановлено, що зміни цитокінового профілю у цих хворих залежать від клінічної форми та характеру хіміорезистентності МБТ, з переважанням гуморальної імунної відповіді та пригніченням клітинної. Проведен анализ литературных источников относительно роли цитокинов - IL-2, IL-6, TNF-α, IL-4, IL-10 у больных химиорезистентным туберкулезом легких. Установлено, что изменения цитокино- вого профиля у этих больных зависят от клинической формы и характера химиорезистентности МБТ, с преобладанием гуморального иммунного ответа и угнетением клеточного. The analysis of the literature regarding the role of cytokines - IL-2, IL-6, TNF-α, IL-4, IL-10 in patients with drug-resistant pulmonary tuberculosis was conducted. There was determined that the changes of cytokine profile in these patients depend on clinical form and nature of drug-resistance Mycobacteruium tuberculosis in patients with drug-resistant pulmonary tuberculosis prevails humoral immune response and depressed cell response.
Роль некоторых цитокинов в развитии химиорезистентного туберкулеза легких
The role of cytokines in the development of drug-resistant pulmonary tuberculosis
Keywords: хіміорезистентний туберкульоз легень; цитокіни; химиорезистентный туберкулёз легких; цитокины; drug-resistant pulmonary tuberculosis; cytokines