Эффективность фармакокоррекции нарушений микроциркуляции в тканях гортани и биохимическом гомеостазе у больных раком гортани на лучевом этапе комбинированного лечения - Троян, В. И.; Беленичев, И. Ф.; Синайко, И. А.; Троян, Василь Іванович; Бєленічев, Ігор Федорович; Сінайко, Ірина Олександрівна; Troyan, V. I.; Belenichev, I. F.; Sinaiko, I. A. (My University, 2014)
Троян, В. И. Эффективность фармакокоррекции нарушений микроциркуляции в тканях гортани и биохимическом гомеостазе у больных раком гортани на лучевом этапе комбинированного лечения / В. И. Троян, И. Ф. Беленичев, И. А. Синайко // Ринологія. - 2014. - N 2. - С. 64-71. Актуальність: Незважаючи на постійне вдосконалення методичного та технічного арсеналу про-меневої терапії, пошкодження з боку слизової оболонки і хрящів гортані, які в 30-40% випадків виникають під час її проведення, є одним з основних обмежень, що перешкоджають ефективному протипухлинному лікуванню у хворих на рак гортані. Ефективність традиційних лікувальних заходів щодо їх профілактики відносно невелика, що, на наш погляд, зумовлено недостатньою вивченістю первинних патогенетичних механізмів розвитку ранніх місцевих променевих ускладнень, зокрема, недооцінкою ролі оксидативного стресу в патогенезі порушення мікроциркуляції в опромінених тканинах гортані. Мета дослідження: зниження частоти виникнення ранніх місцевих запальних променевих ускла-днень у хворих на рак гортані на основі проведення патогенетично обґрунтованої антиоксидантної, ендо-теліопротективної і вазодилататорної фармакотерапії. Матеріали і методи: До контрольної групи (КГ) увійшли 25 пацієнтів, у яких променевий етап комбінованого лікування супроводжувався традиційним лікувально-діагностичними веденням. Основну групу (ОГ) склали пацієнти (n=24), у яких променевий етап комбінованого лікування супроводжувався застосуванням розробленого лікувально-профілактичного комплексу. Для оцінки інтенсивності оксидати-вного стресу, індукованого променевою терапією, визначали маркери окисної модифікації білка (ОМБ) – альдегідні фенілгідразони (АФГ) і карбоксіфенілгідразони (КФГ), які є найбільш ранніми індикаторами окисного пошкодження ендотелію мікроциркуляторного русла. Стан антиоксидантної системи оцінювали за рівнем загальних тіолів та відновленого глутатіону в плазмі крові. Стан мікроциркуляції в тканинах гортані оцінювали за допомогою методу лазерної допплерівської флоуметрії (ЛДФ). Результати та обговорення: Фармакокорекція патологічних процесів, що виникають в про- і ан-тиоксидантному гомеостазі у хворих основної групи, яка була проведена препаратом тіотриазолін, дозво-лила нормалізувати порушення шляхом зниження вмісту АФГ (на 8,66%), КФГ (на 14,31%), збільшити рівень відновленого глутатіону (на 11,07%) і загальних тіолов (на 15,91%) порівняно з пацієнтами контро-льної групи. Фармакокорекція порушень мікроциркуляції, які виникають у опромінених тканинах за ангі-оспастичним типом, яка була проведена за допомогою пентоксифіліна, дозволила збільшити показник мікроциркуляції на 19,61%, нормовану амплітуду в міогенному діапазоні – на 26,49%, знизити міогенний тонус на 36,06% і показник шунтування – на 9%, що свідчило про деблокацію спазматичного компоненту в мікроциркуляторному руслі опромінених тканин гортані. Таким чином, застосування патогенетично обґрунтованої антиоксидантної, ендотеліопротектівної і вазодилататорної фармакокорекції порушень у про- і антиоксидантних системах гомеостазу та пов'язаних з ними порушень мікроциркуляції в тканинах гортані у хворих на рак гортані, на променевому етапі комбінованого лікування – ефективний метод про-філактики місцевих постпроменевих ускладнень, проведення якого достовірно зменшує частоту виник-нення хондроперихондрита гортані в основній групі в порівнянні з контрольною на 27,5% (p <0,05). Actuality: Despite the constant improvement of the methodological and technical Arsenal radiotherapy arising during its implementation in 30-40% of cases of damage from mucous membranes and cartilages of the larynx are still one of the main constraints hindering effective antitumor treatment in patients with laryngeal cancer. Efficiency tradi-tional therapeutic measures for their prevention is relatively small, which, in our opinion, due to lack of knowledge of primary pathogenetic mechanisms of development of early local radiotherapy complications, in particular, underestima-tion of the role of oxidative stress in the pathogenesis of disorders of microcirculation in irradiated tissues of the larynx, leading to their appearance Research aim: reduce the incidence of early local inflammatory radiotherapy complications in patients with can-cer of the larynx, through the undertaking of pathogenetically justified antioxidant, endotheliopathy and vasodilatory pharmacotherapy. Materials and methods: The control group (CG) included 25 patients in whom radiation phase of the combined treatment was accompanied by traditional diagnostic and treatment management. The core group (CG) consisted of patients (n=24), in which the radiation phase of the combined treatment was accompanied by the implementation of preventive and curative complex. To estimate the intensity of oxidative stress induced by radiation therapy were identi-fied markers of oxidative modification of protein – aldehyde phenylhydrazone (AFG) and carboxyphenylhydrazone (CFG), which are the earliest indicators of oxidative damage to the endothelium of the microvasculature. The state of the antioxidant system was evaluated by the level of total thiols and glutathione in plasma. The state of microcirculation in the tissues of the larynx was estimated using the method of laser Doppler flowmetry (LDF). Results and discussion: Ongoing pharmacocorrection emerging pathological processes in pro - and antioxidant homeostasis in patients OG drug thiotriazoline allowed to normalize it by reducing the amount AFG on 8,66%, CFG on 14,31%, to increase the glutathione level on 11,07% and total thiols on 15,91% compared to KG. Pharmacocorrection arising in irradiated tissues disorders of microcirculation in angiospastic type using pentoxifylline allowed to increase microcirculation index on 19,61%, the normalized amplitude in myogenic range on 26,49%, reduce myogenic tone on 36,06% and by pass 9%, indicating that deblocation spasmatic component in the microvasculature of irradiated tissues of the larynx. Thus, the use of pathogenetically justified antioxidant, endothelioprotective and vasodilatory pharmaco-correction violations in pro- and antioxidant systems and associated disorders of microcirculation in the tissues of the larynx in patients with laryngeal cancer is an effective method of preventing local postradiation complications, as it significantly reduces the incidence of hondroperichondritis in the main group compared to the control by 27,5 % (p<0,05).
Ефективність фармакокорекції порушень мікроциркуляції в тканинах гортані і біохімічному гомеостазі у хворих на рак гортані на променевому етапі комбінованого лікування
The effectiveness of pharmacocorrection disorders of microcirculation in the tissues of the larynx and biochemical homeostasis in patients with la-ryngeal cancer during radiation stage of combined treatment
Keywords: рак гортані; променева терапія; порушення мікроциркуляції; оксидативний стрес; ранні місцеві постпроменеві ускладнення; фармакокорекція; larynx cancer; radiation therapy; impaired microcirculation; oxidative stress; early local postradiation complications; pharmacocorrection