Вивчення маркерів старечої астенії на фоні гострого запального процесу у хворих похилого та старечого віку в невідкладній абдомінальній хірургії - Данилюк, Михайло Богданович; Завгородній, Сергій Миколайович; Федотов, Євген Рудольфович; Михальченко, Євген Костянтинович; Добродуб, І. В.; Danyliuk, M. B.; Zavhorodnii, S. M.; Fedotov, Ye. R.; Mykhalchenko, Ye. K.; Dobrodub, I. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – визначити вплив гострого запального процесу на діагностичну цінність маркерів старечої астенії у невідкладній абдомінальній хірургії. Матеріали і методи. До дослідження залучено 92 (100,0 %) пацієнти, середній вік у всій групі – 72,0 ± 2,3 року. Усіх хворих поділили на три групи. У групу А залучені 32 (34,8 %) пацієнти з гострою хірургічною патологією та підтвердженим синдромом старечої астенії: 15 (16,3 %) осіб із гострим холециститом і 17 (18,5 %) з перфорацією виразки шлунка чи дванадцятипалої кишки. До групи В залучено 30 (32,6 %) осіб із гострою хірургічною патологією; ця група статистично зіставна за кількістю хірургічних діагнозів із групою А, але пацієнти не мали астенії. Для достовірності визначення впливу запального процесу на маркери старечої астенії сформували групу С із 30 (32,6 %) пацієнтів без гострої хірургічної патології, але з синдромом старечої астенії. Проаналізували відомості фахової літератури, визначили маркери синдрому мальнутриції (рівні загального білка, альбуміну, холестерину) і саркопенії (рівень соматотропного гормона). Результати. У результаті аналізу результатів визначили зниження рівня загального білка у групах А і С; різниця статистично недостовірна – р = 0,2519, U = 372,0. Порівняли показники хворих із груп А і В, виявили достовірне зниження в групі пацієнтів з астенією (А) – р = 0,0009, U = 224,0. Такі самі дані отримали, зіставивши рівні альбуміну у групах А і С. Встановили, що рівень альбуміну знижений, але без вірогідної різниці за групами – р = 0,1932, U = 361,5. Втім, під час порівняння показників хворих із синдромом старечої астенії (група А) та без нього (група В) виявлено достовірну різницю – р = 0,0072, U = 268,0. За рівнем холестерину не встановили достовірної різниці між групами з астенією (А та С) – р = 0,0614, U = 323,0, а також між групами хворих з астенією та з гострим запаленням і без астенії (А та В) – р = 0,01646. Встановлено, що рівень соматотропного гормона у групах з астенією (А та С) низький – р = 0,9646, U = 466,5. Порівнявши показники пацієнтів із груп з астенією та без неї (А та В), визначили достовірне його зниження в групі А – р = 0,0030, U = 248,5. The aim of our work was to determine the influence of the acute inflammatory process on the diagnostic value of markers of senile asthenia in emergency abdominal surgery. Material and methods. The basis of the work included 92 (100.0 %) patients, the average age in the entire group was 72.0 ± 2.3 years. All patients were divided into three groups: group A – 32 (34.8 %) patients with acute surgical pathology and confirmed senile asthenia syndrome. The group included 15 (16.3 %) patients with acute cholecystitis and 17 (18.5 %) with perforation of a gastric or duodenal ulcer. Group B included 30 (32.6 %) people with acute surgical pathology, which was statistically comparable in terms of the number of surgical diagnoses to group A, but without asthenia. To determine the reliability of the inflammatory process influence on markers of senile asthenia, we formed group C – 30 (32.6 %) patients without acute surgical pathology, but with the syndrome of senile asthenia. Based on the literature analysis, we selected markers of malnutrition syndrome: total protein, albumin and cholesterol levels, and the marker of sarcopenia – somatotropic hormone. Results. Based on the comparison of the obtained results, we found a decrease in the level of total protein in groups A and C, which was not significantly different, p = 0.2519, U = 372.0. Whereas when comparing groups, A and B, a significant decrease was found in the group of patients with asthenia (A) – p = 0.0009, U = 224.0. The same data were obtained when comparing the level of albumin; in groups A and C the level of albumin was reduced but did not differ significantly between groups – p = 0.1932, U = 361.5, whereas comparing groups with senile asthenia syndrome (group A) and without it (group B), a significant difference was found – p = 0.0072, U = 268.0. When determining the cholesterol level, we did not find a significant difference between the groups with asthenia (A and C) – p = 0.0614, U = 323.0, as well as between the groups with asthenia and without asthenia with acute inflammation (A and B) – p = 0.01646. It was determined that the level of somatotropic hormone in the groups with asthenia (A and C) was equally low – p = 0.9646, U = 466.5, while when comparing the group with and without asthenia (A and B), a significant decrease in this hormone was found in group A – p = 0.0030, U = 248.5.
Study of senile astheny markers against the background of acute inflammatory process in elderly and senile patients in emergency abdominal surgery
Данилюк М. Б. - ORCID ID: 0000-0003-4515-7522; Завгородній С. М. - ORCID ID: 0000-0003-3082-3406; Федотов Є. Р. - ORCID ID: 0000-0001-8333-5946; Михальченко Є. К. - ORCID ID: 0000-0002-6388-2966.
Keywords: синдром старечої астенії; похилий вік; слабкість; маркер астенії; asthenia; old age; frailty; clinical marker