Дисфункція жирової тканини як фактор прогресування діабетичної ангіопатії у хворих на цукровий діабет 2 типу в поєднанні з ожирінням - Солов'юк, Олександр Олегович; Назаренко, Олена Валеріївна; Кулинич, Роман Леонідович; Солов'юк, О. А. (My University, 2025)
Значення адипокінів у формуванні судинних змін при цукровому діабеті 2 типу зумовлює необхідність подальшого вивчення механізмів розвитку хронічних ускладнень цього захворювання. Мета дослідження – визначити рівень оментину-1 та з’ясувати наявність і характер взаємозв’язку між його концентрацією в крові та товщиною комплексу інтима-медіа (ТІМС) сонних артерій у хворих на ЦД 2 типу з надлишковою масою тіла. Матеріали та методи. Було обстежено 91 особу з діагнозом ЦД 2 типу. Першу групу (n = 58) склали пацієнти з ожирінням, другу групу (n = 32) особи з нормальною масою тіла. В якості контролю обстежено 29 практично здорових добровольців. Рівень оментину-1 визначали імуноферментним методом. ТІМС оцінювали при ультразвуковому дослідженні сонних артерій. Кореляційні зв’язки між досліджуваними параметрами аналізували із застосуванням регресійної моделі.
Keywords: оментин-1; товщина інтимо-медіального сегменту; цукровий діабет 2 типу; ожиріння; жирова тканина; діабетична ангіопатія