Antiviral activity of trifuzol for the broiler at poultry farm - Pruglo, Ye. S.; Pohorlyuk, A. Yu.; Parchenko, V. V.; Panasenko, O. I.; Knysh, Ye. G.; Пругло, Євген Сергійович; Погорлюк, А. Ю.; Парченко, Володимир Володимирович; Панасенко, Олександр Іванович; Книш, Євгеній Григорович; Пругло, Е. С.; Погорлюк, А. Ю.; et al. (Zaporizhzhia state medical university, 2016)
The birds diseases in the modern poultry industry have a negative impact on economic development of poultry business, as it causes poor assimilation of food and consequently, slow weight gain in broilers and reduce the number and quality of eggs from hens. Thus the economic costs of this are usually much higher than from mortality [1,6,8,9]. The aim of research was to test the effi ciency of the trifuzol vaccinations against viral diseases in growing broilers. Methods and results. Production tests of trifuzol impact on the effectiveness of vaccination against viral diseases and broiler production indexes when growing broilers were performed on the experimental group, which did not receive trifuzol (20.000 heads) And a control group that received 1% trifuzol solution 0.5 ml per 10 kg body weight for 3 days in a row for 7–9 days birth poultry (19.000 heads). The test systems of the Biochek company were used for the detection of antibodies to the ICC and ICC ELISA, and set for hemagglutination delay reaction (Russia) was used for the detection of antibodies to Newcastle virus. Conclusions. It was established that the level of protective antibodies during vaccination IBD matches the basic norm, however, the vaccination index (VI) in the control group was 1.5 times higher. The average antibody titer to the NH virus when using trifuzol was 5 log2, and group immunity was 87.5% which corresponds to the basic norms of vaccination in NH. The European effi ciency factor in the experiment was 5% higher than in the control group. Захворювання птахів в умовах сучасного птахівництва чинять негативний вплив на економічний розвиток птахопідприємства, бо викликають погане засвоєння корму і, як наслідок, – уповільнення набору ваги у бройлерів, а також зменшення кількості та якості яєць у несучок. Отже, економічні втрати від цього, зазвичай, значно вищі, ніж від смертності [1,6,8,9]. Мета дослідження – випробування препарату трифузол на ефективність вакцинацій проти вірусних захворювань під час вирощування бройлерів. Виробничі випробування впливу трифузолу на ефективність вакцинації проти вірусних захворювань бройлерів і на виробничі показники при вирощуванні бройлерів здійснили на дослідній групі, котра не отримувала трифузол (20000 голів), і контрольній групі, що отримувала 1% розчин трифузолу в розрахунку 0,5 мл на 10 кг живої ваги протягом 3 днів поспіль на 7–9 добу народження птиці (19000 голів). Для визначення антитіл до ІБХ та ІБК методом ІФА використали тест-системи фірми BioСhek, а для виявлення антитіл до вірусу ньюкаслської хвороби – набір для реакції затримки гемаглютинації (Російська Федерація). Встановили, що рівень протективних антитіл при вакцинації ІБК відповідав базовій нормі, однак індекс вакцинації (ІВ) у контрольній групі був вищим в 1,5 раза. Середній титр антитіл до вірусу НХ при застосуванні трифузолу – 5 log2, а груповий імунітет становив 87,5%, що відповідає базовим нормам вакцинації при НХ. Європейський коефіцієнт ефективності у досліді був на 5% вищим, ніж у контрольній групі. Заболевания птиц в условиях современного птицеводства оказывают негативное влияние на экономическое развитие птицефабрик, так как вызывают плохое усвоение корма и, как следствие, замедление набора веса у бройлеров, а также уменьшение количества и качества яиц у несушек. Таким образом, экономические потери от этого обычно значительно выше, чем от смертности [1,6, 8,9]. Цель исследования – испытания препарата трифузол на эффективность вакцинации против вирусных заболеваний при выращивании бройлеров. Производственные испытания влияния трифузола на эффективность вакцинации против вирусных заболеваний бройлеров и на производственные показатели при выращивании бройлеров проводили на опытной группе, которая не получала трифузол (20000 голов) и контрольной группе, получавшей 1% раствор трифузола в расчёте 0,5 мл на 10 кг живого веса в течение 3 дней подряд на 7–9 сутки рождения птицы (19000 голов). Для определения антител к ИБХ и ИСК методом ИФА использовали тест-системы фирмы BioСhek, а для выявления антител к вирусу ньюкаслской болезни – набор для реакции задержки гемагглютинации (Российская Федерация). Установлено, что уровень протективных антител при проведении вакцинации ИБК отвечал базовой норме, но индекс вакцинации (ИВ) в контрольной группе был выше в 1,5 раза. Средний титр антител к вирусу НБ при применении трифузола был 5 log2, а групповой иммунитет составил 87,5%, что соответствует базовым нормам вакцинации при НХ. Европейский коэффициент эффективности в опыте был на 5% выше, чем в контрольной группе.
Противірусна активність препарату трифузол при вирощуванні бройлерів на птахопідприємстві
Противовирусная активность препарата трифузол при выращивании бройлеров на птицефабрике
Keywords: trifuzol; infectious bronchitis virus; infectious bursal disease virus; newcastle disease; vaccination; трифузол; інфекційний бронхіт курей; інфекційна брусальна хвороба; ньюкаслська хвороба; вакцинація; трифузол; инфекционный бронхит кур; инфекционная брусальная болезнь; ньюкаслская болезнь; вакцинация