Вплив на перебіг запального процесу на стадії проліферації плазмою збагаченою тромбоцитами - Сидоряко, Андрій Вікторович; Маланчук, В. О.; Бараннік, Н. Г.; Sidoryako, A. V.; Malanchuk, V. A.; Barannik, N. G. (My University, 2019)
Мета дослідження. Підвищити ефективність лікування флегмон щелепно-лицевої ділянки та шиї за допомогою впливу на проліферативну фазу аутоплазмою, збагаченою тромбоцитами. Матеріали та методи. Нами було проведено діагностику та комплексне лікування 80 хворих н а о донтогенні ф легмони, я кі п еребували на стаціонарному лікуванні, на базі кафедри хірургічної та терапевтичної стоматології Державного закладу «Запорізька медична академія післядипломної освіти Міністерства охорони здоров’я України» у відділенні щелепнолицевої хірургії. Хворі були розподілені на 2 групи: група 1 – 25 хворих, їх лікування проводилося традиційним методом, група 2 – 55 пацієнтів, у яких до лікування додана, на стадії репарації, збагачена тромбоцитами плазма (PRP). Висновки. Лікування в такий спосіб пришвидшило перебіг процессу загоювання ран за рахунок додаткового репаративного та проліферативного впливу такої терапії. Purpose of the study. Increase the efficiency treatment phlegmon of the maxillofacial area and neck with the help of impact of autoplasma rich in platelets on the proliferative phase. Materials and methods. W e c arried o ut t he diagnosis and complex treatment of 80 patients with odontogenic phlegmons who were hospitalized in the Department ofMaxillofacial Department. surgical and therapeutic dentistry State Institution «Zaporizhia Medical Academy of post-graduate education Ministry of Health of Ukraine». The patients were divided into 2 groups: 1st group – 25 patients, their treatment was carried out by the traditional method and 2nd group – 55 patients among whom platelet-rich plasma (PRP) was added to the treatment at the repair stage. Conclusions. Treatment in this way accelerated the course of the healing process due to the additional reparative and proliferative effects of such therapy.
The platelet-rich plasma influence on the inflammatory process in proliferation stage
Keywords: щелепно-лицева ділянка; флегмона; аутоплазма; тромбоцити; maxillofacial area; phlegmon; autoplasma; platelets