Лікувально-діагностичний алгоритм при гострій осумкованій парапневмонічній емпіємі плеври - Перцов, Володимир Іванович; Тєлушко, Ярослав Володимирович; Савченко, Сергій Ігорович; Перцов, В. И.; Телушко, Я. В.; Савченко, С. И.; Pertsov, V. I.; Telushko, Ya.V.; Savchenko, S. I. (НМАПО імені П. Л. Шупика, 2015)
Вступ. Сучасні дослідження виявляють незмінне зростання захворюваності на емпієму плеври, а значна летальність при цій патології зумовлює актуальність проблеми. Мета. Розробити алгоритм обстеження та лікування хворих на гостру осумковану парапневмонічну емпієму плеври (ГОПЕП) з використанням відеоторакоскопічної (ВТС) декортикації легень. Матеріали та методи. Вивчені результати лікування 60 хворих на ГОПЕП. До основної групи (n=30) включені пацієнти, до яких застосовано розроблену тактику. У групі контролю (n=30) використано стандартний підхід у вигляді торакоцентезу з дренуванням плевральної порожнини за Бюлау. У якості метода діагностики осумкованої форми емпієми плевриобрано комплексний підхід з аналізом даних УЗД плевральних порожнин, рентгенографії та комп’ютерної томографії. Результати. Розроблено лікувально-діагностичний алгоритм, заснований на аналізі результатів УЗД плевральних порожнин,рентгенографії та комп’ютерної томографії для встановлення показань до ВТС декортикації легень. Відмічене статистично достовірне зменшення тривалості лікування основної групи в порівнянні з групою контролю. Вступление. Современные исследования выявляют неизменный рост заболеваемости эмпиемой плевры, а значительная летальность при этой патологии обуславливает актуальность проблемы. Цель. Разработать алгоритм обследования и лечения больных острой осумкованной парапневмонической эмпиемой плевры (ООПЭП) с использованием видеоторакоскопической (ВТС) декортикации легких. Материалы и методы. Изучены результаты лечения 60 больных ООПЭП. В основную группу (n=30) включены пациенты, к которым применили разработанную тактику. В группе контроля (n=30) использовано стандартный подход в виде торакоцентеза с дренированием плевральной полости по Бюлау. В качестве метода диагностики осумкованной формы эмпиемы плевры избран комплексный подход с анализом данных УЗИ плевральных полостей, рентгенографии и томографии. Результаты. Разработан лечебно-диагностический алгоритм, основанный на анализе результатов УЗИ плевральных полостей, рентгенографии и компьютерной томографии для установления показаний к ВТС декортикации легких. Отмечено статистически достоверное уменьшение длительности лечения основной группы в сравнении с группой контроля. Introduction. Modern studies reveal a steady increase in the incidence of pleural empyema and a significant mortality in this disease causes the importance of the problem. Aim. To develop the algorithm of examination and treatment of patients with acute encysted parapneumonic pleural empyema (AEPPE) using VATS decortication of lung. Materials and methods. The results of the treatment of 60 patients with AEPPE were studied. The study group (n = 30) included patients, which was used to develop tactics. In the control group (n =30) used a standard approach in the form of thoracocentesis with drainage of pleural cavity with chest tube. As a method of diagnosis of encysted form of pleural empyema was applied an integrated approach to the analysis of ultrasound investigation of a pleural cavity, radiography and tomography. Results. Diagnostic and treatment algorithm was developed based on the analysis of pleural cavity ultrasound, radiography and tomography to determine the indications for VATS decortications of lung. There was a significant reduction in the duration of treatment in the main group compared with the control group.
Лечебно-диагностический алгоритм при острой осумкованной парапневмонической эмпиемы плевры
Therapeutic and diagnostic algorithm in acute encysted parapneumonic pleural empyema
Keywords: емпієма плеври; відеоторакоскопічна декортикація легень; эмпиема плевры; видеторакоскопическая декортикация легких; pleural empyema; video-assisted thoracoscopic decortication of lungs