Немедикаментозна корекція порушень сну у діючих військовослужбовців: перспективи клінічного застосування - Гук, Галина Валеріївна (ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України», 2019)
Вступ. Психічне здоров’я військовослужбовців (ВС) Збройних Сил України (ЗСУ) набуває особливого значення в умовах активних бойових дій на території країни. Нашу увагу привертає висока частота виявлення порушень сну в стаціонарних хворих Запорізького військового госпіталю, що виявляються у 74-92% пацієнтів. У понад 90% випадків диссомнічний синдром (ДС) є асоційованим з непсихотичними психічними розладами субклінічного та клінічного рівня вираженості, що дозволяє розглядати його як достовірний фактор ризику негативних наслідків для психічного здоров'я. Метою представленого дослідження є порівняльна оцінка ефективності розробленої техніки швидкої аутогенної корекції ДС та медикаментозної корекції порушень сну, що являє собою модифікацію аутогенного тренування із тілесно-орієнтованим компонентом.
Keywords: тези доповідей