Роль інозитолів і фолатів у відновленні репродуктивної функції в жінок та профілактиці вроджених вад розвитку. Огляд літератури - Резніченко, Галина Іванівна; Резніченко, Юрій Григорович; Reznichenko, H. I.; Reznichenko, Y. H.; Резниченко, Г. И.; Резниченко, Ю. Г. (My University, 2021)
Упродовж останніх років в Україні на тлі зменшення народжуваності спостерігається суттєве погіршення стану репродуктивного здоров’я жіночого населення. Однією з основних причин коморбідності безпліддя й фонових патологій є недостатня забезпеченість організму жінки в прегравідарний період мікронутрієнтами – фолатами, вітамінами, міо-інозитолом та ін. Це призводить до підвищення ризику ускладнень під час вагітності та пологів і розвитку вроджених вад у плода. Проведений аналіз літературних джерел показав, що дотації міо-інозитолу в поєднанні з фолатами є вкрай важливим способом профілактики порушень фертильності, ускладнень вагітності, народження дітей із вродженими вадами розвитку та підтримання репродуктивного здоров'я наступного покоління. Застосування міо-інозитолу в поєднанні з фолієвою кислотою в прегравідарному періоді та під час вагітності, а також у програмах допоміжних репродуктивних технологій сприяє реалізації ефектів лютеїнізувального і фолікулостимулювального гормонів, нормалізації функції яєчників, якості ооцитів, інвазії трофобласта при закріпленні бластоцисти, запобігає вродженим вадам розвитку у плода шляхом нейтралізації метафоліном дії гомоцистеїну, знижує частоту невиношування вагітності, прееклампсії та інших ускладнень. Нейрозахисна дія міо-інозитолу вказує на важливість його використання для нейропротекції мозку плода на пізніх термінах гестації, особливо в умовах гіпоксії. Із зазначеною метою успішно справляється препарат Фертіфолін, який містить покращену комбінацію природних нутрієнтів – 1000 мг міо-інозитолу і 100 мкг фолієвої кислоти у формі метафоліну (L-метилфолату кальцію). Метафолін має більшу біодоступність та активніше сприяє підвищенню рівня фолатів у плазмі крові порівняно з фолієвою кислотою. Метафолін характеризується меншою кількістю взаємодій із ліками й рідше маскує симптоми В12-дефіцитної анемії, знижує ризики виникнення анемії, порушення функції плаценти, вад розвитку нервової трубки плода. Фертіфолін також ефективно застосовується як допоміжний засіб при синдромі полікістозних яєчників і в протоколах допоміжних репродуктивних технологій. prepregnancy period with micronutrients – folate, vitamins, myo-inositol and others. This increases the risk of complications during pregnancy and childbirth and congenital malformations. Literature analysis showed that myo-inositol in combination with folate are an extremely important way to prevent fertility disorders, complications of pregnancy and childbirth, congenital malformations and support the reproductive health of the next generation. Myo-inositol in combination with folic acid promotes the effects of luteinizing and follicle-stimulating hormones, normalization of ovarian function, oocyte quality, trophoblast invasion during blastocyst attachment, prevention of congenital malformations by neutralizing the action of homocysteine with metafolin in the pregravid period and during pregnancy and assisted reproductive technologies, reducing the incidence of miscarriage, preeclampsia and other complications. The neuroprotective effect of myo-inositol indicates the importance of its use for fetal neuroprotection in late gestation, especially in hypoxia. Fertifolin, which contains an improved combination of natural nutrients as myo-inositol 1000 mg and folic acid 100 μg in the form of metafolin (calcium L-methylfolate), successfully copes with this goal. Metafolin has greater bioavailability and more actively helps to increase the level of folate in blood plasma, in contrast to folic acid. Metafolin is characterized by fewer drug interactions and less often masks the symptoms of B12-deficient anemia, reduces the risk of anemia, placental dysfunction, malformations of the neural tube. Fertifolin is also effectively used as an adjunct in polycystic ovary syndrome and in assisted reproductive technology protocols. В последние годы в Украине на фоне уменьшения рождаемости наблюдается существенное ухудшение состояния репродуктивного здоровья женского населения. Одной из основных причин коморбидности бесплодия и фоновых патологий является недостаточная обеспеченность организма женщины в прегравидарный период микронутриентами – фолатами, витаминами, мио-инозитолом и др. Это приводит к повышению риска осложнений во время беременности и родов и развитию врожденных пороков у плода. Проведенный анализ литературных источников показал, что дотации мио-инозитола в сочетании с фолатами являются крайне важным способом предотвращения нарушений фертильности, осложнений беременности, рождения детей с врожденными пороками развития и поддержки репродуктивного здоровья следующего поколения. Применение мио-инозитола в сочетании с фолиевой кислотой в прегравидарном периоде и во время беременности, а также в программах вспомогательных репродуктивных технологий способствует реализации эффектов лютеинизирующего и фолликулостимулирующего гормонов, нормализации функции яичников, качества ооцитов, инвазии трофобласта при закреплении бластоцисты, предотвращает врожденные пороки развития у плода путем нейтрализации метафолином действия гомоцистеина, снижает частоту невынашивания беременности, преэклампсии и других осложнений. Нейрозащитное действие мио-инозитола указывает на важность его использования для нейропротекции мозга плода на поздних сроках гестации, особенно в условиях гипоксии. С указанной целью успешно справляется препарат Фертифолин, который содержит улучшенную комбинацию природных нутриентов – 1000 мг мио-инозитола и 100 мкг фолиевой кислоты в форме метафолина (L-метилфолата кальция). Метафолин обладает большей биодоступностью и более активно способствует повышению уровня фолатов в плазме крови по сравнению с фолиевой кислотой. Метафолин характеризуется меньшим количеством взаимодействий с лекарствами и реже маскирует симптомы В12-дефицитной анемии, снижает риски возникновения анемии, нарушений функции плаценты, пороков развития нервной трубки плода. Фертифолин также эффективно применяется как вспомогательное средство при синдроме поликистозных яичников и в протоколах вспомогательных репродуктивных технологий.
Inositol and folates in the restoration of reproductive function in women and prevention of congenital malformations. Literature review
Роль инозитола и фолатов в восстановлении репродуктивной функции у женщин и профилактике врожденных пороков развития. Обзор литературы
Резніченко Ю. Г. - ORCID: 0000-0003-1534-0326
Keywords: репродуктивна функція; вроджені вади розвитку; профілактика; міо-інозитол; метафолін; reproductive function; congenital malformations; prevention; myo-inositol; metafolin; репродуктивная функция; врожденные пороки развития; профилактика; мио-инозитол; метафолин